Dagworkshop Zwammen

Kort uitgelegd

Zwammen zijn de basis van elk gezond (voedsel)bos. Ze leveren cruciaal werk in de bodem en leveren ons bos de bouwstenen om te groeien. Dat ze die taak op hen willen nemen is al fantastisch en daarvoor alleen al verdienen ze ons uiterste respect en volle medewerking. In een voedselbos of permacultuurmoestuin kan dat. Laat hen het organisch materiaal afbreken en bodem voor de veerkracht van jouw systeem opbouwen. Dat ze daarnaast ook nog erg gezond zijn, verrukkelijk smaken en sprookjesachtig mooi zijn om naar te kijken maakt hen onmisbaar in elk voedselbos. Op deze dagworkshop deel ik graag mijn liefde voor het zwammenrijk en leer jullie hoe shiitake, oesterzwam en blauwplaatstropharia te telen op een heel extensieve en eenvoudige manier. We leren de teelt op houtsnippers, stro en stammetjes.

Onder elke voetstap in een gezonde bodem zit ongeveer 500 km aan schimmeldraden. Dat netwerk is cruciaal voor het bodemleven.
— Paul Stamets in Fantastic fungi.

Alle informatie op een rijtje

  • In de voormiddag verkennen we de wondere wereld der schimmels. Wat is hun rol in het ecosysteem? Op welke domeinen kunnen ze worden toegepast? Denk aan bosbouw, waterzuivering, geneeskunde, permacultuur, … We bekijken welke soorten hier in het voedselbos allemaal aan de slag zijn en leren ze in verschillende stadia herkennen. We gaan wandelen en verzamelen lekkers. Na een heerlijke proeverij tijdens de middagpauze duiken we de tuin in en starten enkele teelten op:

    • De teelt op stro (substraat). Het makkelijkst en snelst heb je resultaat met de teelt van verse oesterzwammen op stro. Je leert wat je nog allemaal kan gebruiken als substraat, hoe je dat precies doet en wanneer je welke oogst kan verwachten. We starten allemaal een zwamzak met oesterzwammen op zodat je een zestal weken later perfect weet wat je op het eindejaarsmenu kan zetten.

    • De teelt op houtstammen. Een ideale teelt in een voedselboscontext met veel vochtig, schaduwrijk en houtig materiaal voorhanden. Welke zwammen zijn het lekkerst en lukken het beste? Kijk goed welke soorten je in jouw tuin of voedselbos aanplant en je kan er binnenkort van genieten in de vorm van shiitakes, oesterzwammen, populierenleemhoeden,... Je leert welk hout je moet gebruiken, wanneer je het best zaagt, wat je wel en niet moet doen om rijke oogsten te hebben en hoe je de teelt kan spreiden.

    • Teelt op houtsnippers. Allemaal heel leuk als je al een bos hebt, maar wat met jonge voedselbosjes? Net aangelegde bedden en jonge aanplantingen kunnen ook enorm baat hebben bij het telen van zwammen die de houtsnippers versneld omzetten tot bodem. Jouw jonge bosbodem wordt er beter van en je krijgt er soms ook nog eetbare soorten bovenop. Win-win dus. We starten enkele bedjes op.

    De focus ligt op de haalbaarheid van extensieve teelt in je eigen tuin of voedselbos. Geen ingewikkelde klimaatgestuurde technologie, maar gewoon openluchtteelt voor hobbyisten. Daardoor kunnen we niet alle soorten kweken, maar wel al heel wat en ook erg lekkere!

  • Iedereen met een gezonde interesse in zwammen is van harte welkom. Er is geen voorkennis vereist.

  • De opleidingsdag kost 100 euro. Daarvoor krijg je de hele dag les, drankjes doorheen de dag en ga je naar huis met een startpakket oesterzwammen of shiitake.

    Wie dat wil kan extra broed, pluggen of stammen kopen ter plekke.

  • Zondag 20 oktober 2024 heet voortaan ‘nationale zwamdag’. Van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

  • De lesdag start om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. We openen ons tuinpoortje om 09.30 uur en verwelkomen jullie met koffie en thee.

    In de voormiddag is er een theoretisch luik en een wandeling, in de namiddag werken we met stro, snippers, boomstammen en broed. We zijn de hele dag buiten aan de slag dus zorg voor warme kledij die ook vuil mag worden. Stevig schoeisel is aanbevolen voor wanneer we met de houtstammen werken.

    Wij voorzien sap, thee en koffie de hele dag door. Op de middag proeven we van onze oogst, maar een lunchpakket dien je zelf te voorzien.

    We beperken de groep tot 15 deelnemers om voldoende ruimte te hebben bij de praktische sessie. Wij voorzien de materialen die nodig zijn voor deze workshop. Wat wel erg handig kan zijn als je dat hebt en wil meebrengen is een stevige opgeladen handboormachine. Scherpe houtboortjes met diameter 10 zijn er voldoende, maar enkele extra boormachines zorgen ervoor dat we meer stammetjes kunnen prepareren. Breng ook zeker een stevige plasticzak zonder gaten mee (type lege potgrondzak,pellets,zand,…). Zolang er geen fungiciden of ander vies goedje heeft ingezeten is het ok. Heel prettig zijn doorschijnende zakken (bijvoorbeeld van zand), zo kan je de groei van het mycelium makkelijk volgen.

    In het kort - mee te brengen naar de workshop:

    • warme kledij en stevig schoeisel

    • lunch

    • (doorzichtige) stevige plastic zak zonder gaten

    • indien mogelijk/beschikbaar: opgeladen krachtige boormachine

  • Neem gerust contact met ons op!

Blauwplaatstropharia’s aan het werk op de voedselbosvloer.

Over Bert

Bert Dhondt werd geboren met een heel sterke interesse in natuur. Van kindsbeen af verslond hij alles wat natuurstudie, landschapsbeheer en beleving van dichtbij of veraf raakte. Vele reizen en jaren vrijwilligerswerk later in binnen- en buitenland kwam Bert in Tasmanië in contact met permacultuur. De vonk sloeg meteen over en sinds 2002 toert Bert het land rond met voordrachten en opleidingen rond permacultuur, wildpluk en voedselbossen. Bert is ook bezieler en oprichter van vzw het Voedselbos en geeft al jarenlang opleidingen rond permacultuur en voedselbossen. Daarnaast werkt hij regelmatig in opdracht van lokale overheden aan de begeleiding van buurtmoestuinen, eetbare schooltuinen en de opstart en begeleiding van Voedselbossen. Steeds vaker neemt hij ook coachingsopdrachten aan voor particulieren die een voedselbos willen aanleggen of hulp willen bij de begeleiding ervan.

Ja ik schrijf me in

Vorige
Vorige

Advies en begeleiding

Volgende
Volgende

Boek Bert voor een lezing