Het Voedselbos logo met een hartvormige boom
Twee handen en een zaadje

Steun lokale groei

Een strobalen veldschuur voor het voedselbos!

Tussentakjes
Klik hier als je gewoon wilt steunen in plaats van te lezen!

Het Voedselbos vzw is een ontmoetingsplaats voor permacultuur in de praktijk.

Sinds 2010 vinden hier opleidingen en activiteiten plaats om meer mensen kennis te laten maken met permacultuur. Onze educatieve toontuin is een juweeltje waar vele mensen inspiratie komen halen voor hun eigen project. In 2018 zijn we ook gestart met ons permacultuurlandbouwproject de Veldark. Werkelijk honderden mensen vonden reeds de weg naar onze activiteiten. Omdat onze wereld meer dan ooit nood heeft aan constructieve en eenvoudige oplossingen voor de complexe uitdagingen waar we mee te maken krijgen. We zijn erg blij met de groeiende aandacht voor ons project en zien de laatste jaren overal permacultuurtuinen en voedselbossen ontstaan. Dat doet deugd en geeft ons vertrouwen verder te gaan op de reeds lang ingeslagen weg.

Die grotere aandacht doet ons ook de kans grijpen voor een nieuw luik in onze werking.

We bouwen een strobalen veldschuur met bijenvriendelijk groendak.

Doel en gebruik

Tussentakjes

Dat nieuwe gebouw zal ons toelaten in te gaan op de toegenomen vraag naar praktische permacultuurvormingen. Op die manier kunnen we meer en grotere groepen aan, maar ook gedurende het anders wat te rustige winterseizoen.

We krijgen zeer vaak de vraag of we ons zaaltje ter beschikking stellen van een groep die zelf vormingen of activiteiten wil organiseren die mensen opnieuw met elkaar en met de natuur wil in verbinding brengen.

Met deze schuur zal dat ook kunnen.

Zo verbreden wij ons vormingsaanbod. Ook scholengroepen kunnen dan meer bij ons terecht want dat is waar we echt nog veel meer willen op inzetten.

Kinderen onvergetelijke natuurervaringen bieden in een eetbaar bos vol biodiversiteit.

De unieke ligging langs het Kordaelpad brengt zeer veel wandelaars naar de plek die we met onze schuur ook beter kunnen ontvangen. Een strobalen schuur waar ze een wildpluksla of een heerlijk lokaal appelsapje kunnen proeven is voor de hele streek een meerwaarde. In ons groentencafé kunnen mensen komen proeven van permacultuurkoken. De gekste kruiden en eetbare struiken groeien in dit paradijs, maar hoe maak je die nu klaar wat kan je ermee koken en hoe kan je ze bewaren?

Hippe groenten vragen hippe bereidingen. Onze veldschuur ontvangt bevlogen lesgevers en koks die jullie de kneepjes van het vak meegeven.

Een groot deel van de schuur is dus cursusruimte met keuken en caféetje, maar aan de straatkant wordt onze winkel de publiekstrekker. Een voedselboswinkel waar je zaden, plantgoed, stekken van al dat moois kan kopen, maar ook de groenten zelf, interessante boeken over onze cursusonderwerpen en lokaal lekker eten.

In onze winkel vind je lokale en biologische producten zelf geproduceerd of van bio(dynamische) boeren uit de buurt. Uiteraard gaan we voor een winkel met zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal. Hier kan je groenten los en granen in bulk kopen en jouw eigen glazen potten meebrengen om te vullen. Af en toe een losse aankoop is prima maar eigenlijk mikken we op wat meer engagement van jullie uit. Een wekelijks afhalen van groenten en meer in onze winkel tijdens het wekelijks buurderijmoment.

Ontmoeting in de buurt die we willen organiseren rond verantwoord geproduceerd en lekker eten. Die afhaalmomenten fleuren we op met huiskamerconcerten, informatieve films en jazeker, seizoensevenementen waar we stilaan berucht voor worden.

Deze schuur zal ook voor onze EVS-vrijwilligers uit heel Europa een grote meerwaarde zijn voor hun jaarstage om daarna in hun thuisland dergelijke projecten mee te ondersteunen.

Dus heel concreet vragen we ons te helpen deze droom mee te financieren.

Een strobalen veldschuur voor het voedselbos.

Hoe ziet het er van buiten uit?

Tussentakjes

In het Voedselbos trekken we graag de lijn zo ver mogelijk door. Vandaar dat we gaan voor een ecologische bouwtechniek. Strobalen buitenmuren, kalkhennep binnenmuren, lokale leem als wandbekleding, duurzaam geoogst hout en recuperatie voor de meubeltjes en het dak, dat wordt ook iets speciaals. Het groendak wordt een paradijs voor bijen en ook de plek waar we zullen imkeren. De zuidhelling en schrale substraatsamenstelling laten ons toe de mooiste bijen en vlinderplanten te telen op ons dak. Een leslokaal vol slangekruid, tijm, reseda en vetkruid op het dak. Ook mijn tuiniershart wordt blij met deze manier van bouwen.

Hoe ziet het er van binnen uit?

Tussentakjes

Zachte materialen, veel hout en natuurlijk gepigmenteerde lemen wanden. Een rocket mass heater met leesbankje en een pizza oven/buitenkeuken voor de warmere maanden. Veel rondhouten natuurlijke meubels en zelfgedraaide keramiek. De geur van vers hout en nog veel versere groenten is overal.

Hoe gaan we dat bouwen?

Tussentakjes

Permacultuurethiek gaat verder dan de keuze voor materialen. Ook de manier waarop we dit alles gaan bouwen houdt rekening met de permacultuurprincipes. Kleine ecologische bedrijfjes bouwen het houtskelet en het bouwproces wordt ondersteund door vrijwilligers en cursisten. De unieke kans om mensen te informeren omtrent ecologisch bouwen willen we natuurlijk niet laten liggen. Op deze manier zal het bouwproces wat trager verlopen, maar is de gedragenheid groter en zullen meer dergelijke initiatieven ontstaan. Mas con menos - is zo’n bedrijfje dat graag ons project mee wil ondersteunen.

Oneindigheidsteken uit blaadjes

Waarom willen we dit met crowdfunding financieren?

Tussentakjes

Omdat we ook het geld waarmee we dit zullen opbouwen verantwoord willen houden en de werking van de vzw niet willen overbelasten, kiezen we ervoor een deel van dit project met crowdfunding aan te pakken. Zo steunen we geen onethische banken maar tegelijk vergroot de beweging, de gedragenheid, de betrokkenheid van het project en de steunkring eromheen. En dat is exact wat we willen. Een bredere kring die dit project helpt dragen en groeien. Verbinding niet enkel met de natuur maar ook met de mensen om ons heen. Buren, familie, vrienden, cursisten, sympathisanten, iedereen kan helpen deze droom te realiseren.

Hoeveel willen we verzamelen?

€15.000

tegen 1 juli 2018 is onze doelstelling.

Tussentakjes

Hoe kan je helpen?

Tussentakjes

Crowdfunding platform

Hier kan je zien hoe vlot de crowdfunding verloopt en kan je in enkele kliks ons project helpen slagen.

Gift

Je kan een bedrag naar keuze storten op rekeningnummer:

BE15 6528 2229 2930

met duidelijke vermelding van STEUN BOUWPROJECT VELDSCHUUR.

Daarmee help je ons bovenstaande doelen te realiseren.

Wil je graag een kleine attentie voor jouw geld terug, kijk dan in de lijst welk bedrag je dient te storten.

Vergeet ook jouw naam en contactgegevens niet te vermelden zodat we jou kunnen contacteren ivm de praktische regeling van de attentie.

€10

€30

€50

€100

€300

€500

€1000

€2500

Misschien heb je niet zoveel geld maar wel wat tijd? Help ons deze campagne massaal te verspreiden. Kan via deze knopjes. Of wil je echt de boer op met flyers en kaartjes? Geef ons een mailtje en we bezorgen je alle materiaal.