Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Voedselbos jaaropleiding

Eindelijk, hij is daar! De voedselbos verdiepingscursus

Tussentakjes

Goed nieuws, het aantal voedselbosprojecten zit duidelijk in de lift. Het woord hype is niet eens fel overdreven. Voedselbossen hebben dan ook enorm veel potentieel om één van de landbouwvormen van de toekomst te worden. Biodiversiteit herstellen en bevorderen, zalig vers en smakelijk eten produceren en de bodem opbouwen in plaats van uitputten. Onze gekende grootschalige landbouwmodellen schieten hierin schromelijk tekort op alle vlak. Logisch eigenlijk en hoopgevend dat steeds meer mensen een lapje grond teruggeven aan de natuur en er een voedselbos aanplanten.

Maar dat een voedselbos niet alles kan oplossen en er best ook wel wat hindernissen op de weg naar een zelfregulerend systeem van overvloedige oogst verscholen liggen, heb je misschien ook al wel ontdekt?

Ja? Dan ben jij wellicht wie we met deze opleiding willen bereiken.

Wanneer?

Tussentakjes

Dit zijn de zaterdagen voor de opleiding 2021. Blokkeren in jouw agenda zou ik zeggen!

27 mrt

10 apr

1 mei

22 mei

26 jun

28 aug

25 sep

9 okt

23 okt

6 nov

Een gedetailleerd overzicht van de onderwerpen per lesdag kan je vinden in deze bijlage.

Deze lesdagen kunnen niet apart gevolgd worden, je dient je dus in te schrijven voor de hele cursus.

Deze reeks is intussen volzet!

Je kan je via dit formulier wel aanmelden voor de wachtlijst of de opleiding voor 2022.

Voor wie

Tussentakjes
  • Voedselboseigenaars, ontwerpers, bezielers met regelmatige praktijkervaring
  • Mensen die een voedselbos beheren voor een vzw, gemeente, ocmw, instelling
  • Samentuinders in een voedselbos

VOOR WIE NIET

Mensen die nog nooit gehoord hebben van het concept voedselbos, geen enkele notie hebben van permacultuur of totaal geen ervaring in het buitenleven en buitenwerk. We willen jullie enthousiasme niet ontnemen, maar dan is een permacultuuropleiding, een kennismaking met het concept Voedselbos of een permacultuurbelevingsweek een betere keuze voor jou op dit moment. Kijk eens in onze kalender of er iets voor jou tussen zit.

DOELGROEP

We willen mikken op een groep met wel degelijk enige voorkennis op vlak van permacultuur en voedselbossen. Een PDC, opleiding Voedselbosontwerp, regelmatig meedraaien als vrijwilliger in de praktijk, dichtbij betrokken zijn bij agroforestry en natuurinclusieve landbouw of natuurbeheer, dit zijn mogelijke indicaties van de aanwezige voorkennis die we zoeken. Laat je hierdoor niet afschrikken, met een mailtje naar info@hetvoedselbos.be zoeken we samen uit of deze cursus iets voor jou is.

Je hebt notie van wat een voedselbos is en hoe het werkt. Je hebt een ontwerp gemaakt en in het ideale geval steken de meeste bomen al een jaar of twee in de grond. Goed bezig dus! Toch kom je in je samenwerking met de natuur heel wat vragen tegen. Hoe gaan we om met de droogte? Wat met begrazing? Hoe maak ik zelf mijn plantgoed? Hoe kan ik mijn bodem zo snel mogelijk verbeteren? Wat doe ik met de oogst? Deze cursus is er om daarin ondersteuning te bieden en jou bijkomende handvaten te geven om je eigen praktijk verder te ontwikkelen.

Door een soort voorkennis te veronderstellen kunnen we ons ook echt verdiepen. Helemaal mooi zou zijn als hieruit een ondersteunend en verbindend netwerk van Voedselbossers kan ontstaan.

Wat en hoe: praktische informatie

Tussentakjes

We voorzien 10 zaterdagen gespreid over het hele jaar waarbij verschillende thema’s op een praktische manier aan bod komen. We delen daarbij onze eigen expertise en leren als groep van elkaar. Soms komen ook experts in hun vakgebied ons hun ervaringen delen.

Een lesdag loopt van 10u-17u30 en de tuinpoorten gaan open vanaf 9.30u voor een koffie, thee en aankomst zodat we om 10u stipt met het lesgedeelte kunnen beginnen.

Wat je best allemaal meebrengt naar de opleiding en hoe onze dagstructuur eruit ziet, kan je hier vinden.

Wat we op elke dag van lesonderwerpen aansnijden, kan je hier eens rustig nalezen.

Cursus met ontwerpbegeleiding

Elke tweede opleidingsdag lassen we een blok ontwerpbegeleiding in. Dat zijn de momenten waarop je de input van deze twee dagen kan verwerken en jouw eigen ontwerp verfijnen. Na deze opleiding heb je dus een update en verfijnde versie van jouw basisontwerp klaar voor de volgende fase in de voedselbossuccessie. Het delen met en leren van elkaar in een groep mensen met gelijkaardige ervaringen en vragen is extreem inspirerend en motiverend. Je bent gewaarschuwd!

Wie zijn de lesgevers?

Tussentakjes

Bert Dhondt werd geboren met een heel sterke interesse in natuur. Van kindsbeen af verslond hij alles wat natuurstudie, landschapsbeheer en beleving van dichtbij of veraf raakte. Vele reizen en jaren vrijwilligerswerk later in binnen- en buitenland kwam Bert in Tasmanië in contact met permacultuur. De vonk sloeg meteen over en sinds 2002 toert Bert het land rond met voordrachten en opleidingen rond permacultuur, wildpluk en voedselbossen. Bert is ook bezieler en oprichter van vzw het Voedselbos met als missie het voedselbosconcept ingang te doen vinden in Vlaanderen. Bert geeft jaaropleidingen in Bois-le-Comte (Orval, Oost-West Centrum) en in het Voedselbos zelf. Daarnaast werkt hij regelmatig in opdracht van de Provincie, stad Gent en lokale overheden aan de begeleiding van buurtmoestuinen,eetbare schooltuinen en de opstart en begeleiding van Voedselbossen. Steeds vaker neemt hij ook coachingopdrachten aan voor particulieren die een voedselbos willen aanleggen.

Tussentakjes

Rond de eeuwwisseling werd Jan Pille besmet met een zeer hardnekkig permacultuurvirus die zijn stadsvingers onomkeerbaar deden vergroenen. Na verschillende cursussen in binnen- en buitenland geeft Jan nu de introductiecursus permacultuur in Bois-le-Comte (Orval, Oost-West Centrum) en begon hij in de buurt van Brussel met zijn gezin aan een eigen voedselbos op 1 hectare. Jan werkt nu voor de dienst stadslandbouw bij Leefmilieu Brussel en coördineerde daarvoor gedurende 9 jaar kinder- en bioboerderij het Neerhof in Dilbeek.

Locatie: Het Voedselbos

Tussentakjes

Het Voedselbos nestelt zich tegen de bosrand van de eerste puist in de Vlaamse Ardennen die zich Nokereberg laat noemen. Vooral bij wielerliefhebbers geliefd en gekend, is dit ook het decor van de educatieve ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. Al sinds eind vorige eeuw wordt hier aan bodemopbouw en permacultuur gedaan. Het lijkt alsof je in een tijdsvenster stapt en kan rondwandelen in het eetbaar landschap uit je dromen. Het bodemleven floreert hier van al die zorgende handen en dat proef je.

Nog steeds is deze tuin het decor van wekelijkse open werkmomenten van de vzw en gaan hier ook verschillende opleidingen door. Doorheen de jaren werden prachtige banken, tuinpoortjes, zaaitafels en ander fraai meubilair opgebouwd. Het composttoilet voorziet de tuin van heel wat groeikracht. Je kan er zien hoe een kiwi van 20 jaar eruitziet, hoe een voedselbos veroudert en wat je wel en niet kan verwachten bij een voedselbos in ons klimaat. Een tuin vol hoekjes en kantjes en microklimaten die heel veel biodiversiteit toelaten.

Op 7000m² vind je er een zwammentuin, twee serres, een buitendouche, kruidenspiraal, moestuinbedden, voedselbosje, wilgenhut, composttoilet, composthopen, kwekerijtje, een rondhuis, lemen bouwwerkjes,een boomgaard, hangmatten en planten. Vooral veel eetbare prachtige planten die hier wedijveren om op jouw bord te belanden.

Het ideale leslokaal voor onze opleiding Voedselbossen.

Hoe je hier geraakt, vind je op deze pagina.

Inschrijven

Tussentakjes

De cursus kost voor de 10 zaterdagen €1200. Daarin zit inbegrepen, lesmateriaal, handboek Voedselbossen, koffie, thee en een knabbeltje. Voor ’s middags dien je eigen lunch (potluck) te voorzien. Er zijn twee plaatsen aan €850 voor mensen met een beperkter inkomen.

Het volledige cursusgeld schrijf je over op op rekeningnummer BE15 6528 2229 2930 van Het Voedselbos vzw.

Je bent officieel ingeschreven na ontvangst van het totale bedrag.

Inschrijving geldt op basis van datum van overschrijving van het cursusgeld. Je bent pas definitief zeker van je plaats na betaling en invullen van dit inschrijvingsformulier.

Enkele plaatjes om het wachten te vergemakkelijken

Tussentakjes