Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Sociale permacultuur

Nieuwe opleiding sociale permacultuur

Tussentakjes

Verwacht je tijdens dit weekend aan een onderdompeling in de wondere wereld van de sociale permacultuur.Met de peiler ‘peoplecare’ of zorg voor de mens als centrale thema passen we permacultuur toe op ons innerlijk landschap en op de wereld om ons heen.Ons doel is om op een frisse en creatieve manier te ontwerpen voor een duurzamere manier van leven.

Looby Macnamara, auteur van het prachtige boek ‘People & Permaculture’ en in 2014 gastdocent in het Voedselbos, voelde als eerste heel sterk de nood om de permacultuurprincipes toe te passen op onszelf, de groepen, en de maatschappij waartoe we behoren.

Het design web dat zij ontwikkelde, dient als onze leidraad doorheen het weekend. Aan de hand hiervan gaat ieder van ons aan de slag met een eigen ontwerp. Het design web biedt een cyclus van natuurlijke processen om dagelijks

mee aan de slag te gaan tijdens onze ontwerpsessies. Er is ondersteuning van de begeleiders doorheen het ontwerp- proces. De andere sessies worden hier op een creatieve manier op afgestemd. Hierbij is steeds ruimte voor uitwisseling binnen de groep en leren van en met elkaar.

De visie voor de cursus is het inspireren van transformatie door het gebruik van de creativiteit van de permacultuur-principes en permacultuurontwerp in alle aspecten van ons leven met als doel het opbouwen van een duurzame cultuur.

Zet je schrap voor een cursus die je zowel kennis als ervaring brengt, werkt met je hoofd én je hart, en evenzeer speels als diep is. Aangezien de cursus vaak processen van empowerment en transformatie in beweging zet en je bij momenten uit je comfortzone lokt, wordt hij doorgaans als intens ervaren. Hier wordt rekening mee gehouden door tijdens het weekend voldoende tijd voor rust en integratie in te bouwen in het programma.

Voel jij het al kriebelen om gezondere relaties op te bouwen, een nieuwe weg in je leven in te slaan, een (zelfvoorzienende) gemeenschap op te zetten, je permacultuurkennis te verdiepen, of een meer holistische visie te ontwikkelen? Wacht dan niet langer en schrijf je nu in!

Voorkennis

Tussentakjes

Deze cursus is een permacultuur ontwerpcursus. Basiskennis van permacultuur en de principes is sterk aangeraden. Heb je die nog niet? Check dan het programma van het Voedselbos of bezoek een van de permacultuurprojecten bij jou in de buurt, te vinden via permacultuur.eu.

Er zijn ook heel wat boeken en films te vinden over het onderwerp.

In het Nederlands zijn er onder meer ‘Tuinen van Overvloed’ van Fransje De Waard en ‘Holzers Permacultuur’ van Seppe Holzer. Ook ‘Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven’ van Looby Macnamara en ‘Het Transitie Handboek’ zijn ideaal als voorbereiding op de cursus.

Een greep uit de onderwerpen

Tussentakjes

je innerlijk landschap ~ sociale systemen ~ groepscultuur ontwikkelen ~ persoonlijke en sociale patronen ~ natuurverbinding en zorg voor de mens ~ ontwerpmethodes

Enkele ontwerpen van cursisten van vorig jaar

Tussentakjes

leven vanuit zelfvertrouwen en empowerment ~ een duurzame broodwinning ontwikkelen ~ liefdevol communiceren in persoonlijke relaties ~ gezondheid en energiemanagement ~ een cursus opzetten ~ een huis dat rust geeft

Wanneer?

Tussentakjes

Voor 2021 is er momenteel geen opleiding sociale permacultuur voorzien. Van zodra we deze opleiding terug opnemen in ons jaarprogramma, vind je de data in de kalender.

Kostprijs

Tussentakjes

De People & Permaculture ontwerpcursus kost €275. Hierin zitten begeleiding, overnachting in tentjes, en drie heerlijk lokale, vegetarische maaltijden per dag. Omdat dit niet voor iedereen even haalbaar is en we graag het permacultuur principe van fair share in de praktijk willen zetten, bieden we ook twee plaatsen aan voor €195. Deze plaatsen zijn bedoeld voor mensen met een beperkter inkomen. We werken daarbij op basis van vertrouwen. Als je vindt dat je in aanmerking komt voor een van die plaatsen, laat ons dit dan weten. Als de twee plaatsen ingevuld zijn, is het inschrijvingsgeld opnieuw €275. Je plaats is geboekt op het moment dat we het geld hebben ontvangen.

Wie zijn de lesgevers?

Tussentakjes

Tuinbegeleider in bd-tuin op Christoforus, velt, schooltuinen …

Bert Dhondt volgde in 2000 reeds een PDC in Australïe. Een jaar lang deed hij ervaring op in permacultuurboerderijen en gemeenschappen en dit op de plaats waar permacultuur is ontstaan: Tasmanië.

Eens terug thuis, begon hij met de uitbouw van een voedselbos. Hij verzamelde een kerngroepje en na vele voordrachten en bezoeken werd in 2006 een PDC uitgewerkt en gegeven in Yggdrassil. Intussen bouwde hij het Voedselbos vzw verder uit tot een ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. In 2009 werd in samenwerking met vzw You een jaartraject ontwikkeld waarin Bert de zeven modules permacultuur uitwerkte. 2011 was het jaar waarin Bert ook in het Oost-West-centrum met een PDC van start ging. Intussen is de PDC daar een vaste waarde in de programmering.

In 2012 konden we deze opleiding voor het eerst volledig in eigen beheer aanbieden.

In november 2012 ging Bert zelf weer cursus volgen in Engeland bij de initiatiefleggers van de People & Permaculture-stroming om inspiratie en creatieve methodieken aan te leren en te integreren in de jaaropleiding 2013. In 2014 haalde het Voedselbos auteur Looby naar België om het concept van sociale permacultuur verder uit te werken. Sindsdien is Het Voedselbos een gerenommeerde plek in permacultuurland. De permacultuurprincipes worden toegepast om deze plaats een ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk te laten zijn. Bert begeleidt al 4 jaar lang Gentse buurtmoestuinen en schooltuinen in opdracht van Stad Gent. Heel veel ervaring in het werken met groepen in de moestuin is dus aanwezig. Ideaal om ook jouw samentuin of buurtproject met de nodige knowhow te kunnen ondersteunen.

Tussentakjes

Permacultuur ontdekken voelde voor Ruth Vandekerkhove als thuiskomen: het bewustzijn van het groter geheel, patronen en verbindingen zien, de drie ethische uitgangspunten als rode draad in je leven … Ruth volgde de PDC-cursus in het Voedselbos en zakte daarna af naar Engeland om me te verdiepen in ‘Zorg voor de mens’ op de People & Permaculturecursus bij Looby Macnamara. De systemische invalshoek van permacultuur inspireerde me tot de opleiding systeemcoach/familieopsteller in OpenMind.

Met Veer en Vlam begeleidt en ondersteunt Ruth individuen en groepen, met verbinding en natuur als groene draad. In De Groene Doening creëert Ruth een groen paradijs om samen te wonen, samen te delen, samen te zijn. Ze ziet zichzelf als betrokken supporter die ondersteunt in de processen die mensen willen gaan. Ervaringsgericht leren, humor, positiviteit, zelfreflectie, intuïtie, veel liefde en begeleiding op maat zijn kernwaarden die Ruth koestert. In de zoektocht naar bewustzijn en diepgang is ook de speelvogel in haar nooit veraf: dansend in de Propere Fanfare, tokkelend op de ukelele, zingend op de fiets …

Meer permacultuur?

Tussentakjes

Hier vind je het aanbod over permacultuur.

De volgende editie van de People & Permaculturecursus is nog niet ingepland. Van zodra dit wel het geval is, zie je dit hier verschijnen.