Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Permamoes jaaropleiding 2023

Inschrijvingen zijn geopend!

Permacultuur in je moestuin

Tussentakjes

Permacultuur is niet meer weg te slaan op tuinierwebsites, en zelfs in de media duikt het steeds vaker op. En dat is goed nieuws! Als er al positieve effecten aan covid te linken zijn, dan is het dat we massaal het belang van natuur in onze omgeving hebben leren (her)waarderen. Mensen met een tuin zijn met zijn allen de moestuin ingedoken. Dat permacultuur goed scoort bij nieuwbakken moestuinders hoeft niet te verbazen. Biodiversiteit herstellen en bevorderen, zalig vers en smakelijk eten produceren en de bodem opbouwen in plaats van uitputten terwijl jouw tuin er een pak levendiger op wordt. Onze gekende grootschalige landbouwmodellen schieten hierin schromelijk tekort op alle vlak. Het belang van korte keten krijgt gelukkig steeds meer nadruk en die keten kan je amper korter maken door zelf een stap te zetten van consument naar producent.

Permacultuurtuinieren is ook gewoon dolle pret! En je krijgt er de meest smaakvolle oogst bij die je ooit hebt geproefd. Als je op dit moment ook jeuk krijgt aan jouw groene vingers, lees dan nog even verder, blokkeer de data in jouw agenda en schrijf je in voor een permacultuurmoestuinavontuur dat jouw blik op jouw omgeving zal leren veranderen.

Je kan echt overal moestuinieren!

Een gedetailleerd overzicht van de onderwerpen per lesdag kan je vinden in deze bijlage.

Wanneer?

Tussentakjes

Wegens de heel grote interesse plannen we in 2023 opnieuw twee reeksen Permamoes: een reeks op woensdagen en een reeks op zaterdagen.

Data reeks WOENSDAGEN:

29 mrt

19 apr

3 mei

24 mei

21 jun

6 sep

20 sep

4 okt

18 okt

8 nov

Nu inschrijven? Vul dan dit formulier in.

Data reeks ZATERDAGEN:

1 apr

22 apr

6 mei

27 mei

24 jun

9 sep

23 sep

7 okt

21 okt

11 nov

Nu inschrijven? Vul dan dit formulier in.

Jouw betaling geldt als definitieve inschrijving en verzekering van jouw plekje op dit jaartraject.

De lesdagen kunnen niet apart gevolgd worden, je dient je in te schrijven voor de hele reeks.

Voor wie

Tussentakjes

Voor werkelijk iedereen met gezonde interesse in permacultuurtuinieren. Je hebt volstrekt geen enkele voorkennis voor deze cursus nodig. Soms is het zelfs handiger om de oude kennis van spitten en sproeien niet te hebben, zo hoef je ook niks te “ontleren”. Wat je wel nodig hebt is interesse. Interesse in levende bodems, natuur, dynamieken die in een natuurrijke tuin ontstaan en onze Vlaamse propere volksaard soms wat verstoren.

De jaaropleiding wordt opgesteld op maat van iedereen met een lapje grond ter beschikking van mini stadstuin, volkstuintje tot grotere (gezins)tuin aan de stadsrand. Je zal zien dat je voor deze intensieve manier van tuinieren ook geen hectarengrote percelen nodig hebt. Ik geef jullie de tips en kneepjes mee van 21 jaar permacultuurmoestuinieren. Ik ga ook steeds op zoek naar het evenwicht tussen esthetische en praktische oplossingen. Een moestuin mag gerust ook mooi zijn. Een eetbare leefomgeving met rustplekjes, ontmoetingsmogelijkheden en voedsel het hele jaar door.

Het streefbeeld is dus niet zozeer volledig los van de maatschappij helemaal zelfvoorzienend te worden, wel met een heel beperkte input van kostbare tijd, een zo groot mogelijk oogst aan vers, heerlijk en gezond voedsel ter beschikking te hebben.

Maak van jouw onproductief gazon een paradijselijke tuin van eten vol overvloed. Misschien is dat wel het mooiste voornemen om in 2023 echt waar te maken.

 • Voor mensen met jeukende groene vingers
 • Voor mensen die jaarrond meer lekkers uit hun moestuin willen halen met minder werk
 • Voor mensen die een tuin vol vlinders, vogels én groenten willen
 • Voor mensen die tuinaarde onder hun nagels het nieuwe sexy vinden
 • Voor mensen die willen leren wat voor verrassend lekkers in onze regio te telen valt
 • Voor mensen die schoolmoestuinen, deeltuinen … een extra boost willen geven

Wat en hoe: praktische informatie

Tussentakjes

We voorzien 10 lesdagen gespreid over het hele jaar waarbij verschillende thema’s op een praktische manier aan bod komen. We delen daarbij onze eigen expertise en leren als groep van elkaar. Soms komen ook experts in hun vakgebied ons hun ervaringen delen.

Een lesdag loopt van 10u-17u en de tuinpoorten gaan open vanaf 9.30u voor een koffie, thee en aankomst zodat we om 10u stipt met het lesgedeelte kunnen beginnen.

In de voormiddag gaan we aan de slag met kaderende theorie, plantenwandelingen en nodige info.

In de namiddag duiken we de moestuin in en gaan we ook heel praktisch aan de slag. Kledij die aangepast is aan het weer die dag en bestand is tegen het moestuinieren, goed stevig schoeisel, werkhandschoenen, een genaamtekende snoeischaar, zakjes voor zaden en stekmateriaal … dat is binnenkort misschien wel jouw basisuitrusting op woensdag of zaterdag?

MEE TE BRENGEN tijdens de opleiding

 • aangepaste kledij aan weersomstandigheden, we leven de hele dag buiten
 • werkhandschoenen, werkkledij,... voor de praktische sessies
 • snoeischaar
 • potluck*
 • schrijfgerief en notitieschrift

*Potluck houdt in dat je een gerecht maakt en deelt met de groep. Het allerliefste is dat met oogst uit jouw voedselbos, heel lokaal,seizoensgebonden, inspirerend en creatief. We brengen alles samen en hebben een wonderlijk rijk buffet.

DAGSTRUCTUUR
9.30u opening tuinhek en onthaal
10u - 12u30 Lesblok theorie
12u30 - 13u30 Potluck
13u30 - 15u45 Lesblok praktijk
15u45 -16u Pauze
16u - 17u30 Afronden en verzamelen van vragen

Wat we op elke dag van lesonderwerpen aansnijden, kan je hier eens rustig nalezen.

Wie is de lesgever?

Tussentakjes

Bert Dhondt werd geboren met een heel sterke interesse in natuur. Van kindsbeen af verslond hij alles wat natuurstudie, landschapsbeheer en beleving van dichtbij of veraf raakte. Vele reizen en jaren vrijwilligerswerk later in binnen- en buitenland kwam Bert in Tasmanië in contact met permacultuur. De vonk sloeg meteen over en sinds 2002 toert Bert het land rond met voordrachten en opleidingen rond permacultuur, wildpluk en voedselbossen. Bert is ook bezieler en oprichter van vzw het Voedselbos met als missie het voedselbosconcept ingang te doen vinden in Vlaanderen. Bert geeft jaaropleidingen in Het Voedselbos en in Bois-le-Comte (Orval, Oost-West Centrum). Daarnaast werkt hij regelmatig in opdracht van de Provincie, stad Gent en lokale overheden aan de begeleiding van buurtmoestuinen, eetbare schooltuinen en de opstart en begeleiding van Voedselbossen. Steeds vaker neemt hij ook coachingopdrachten aan bij particulieren die een voedselbos willen aanleggen.

Locatie: Het Voedselbos

Tussentakjes

Het Voedselbos nestelt zich tegen de bosrand van de eerste heuvel in de Vlaamse Ardennen die zich Nokereberg laat noemen. Vooral bij wielerliefhebbers geliefd en gekend, is dit ook het decor van de educatieve ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. Al sinds eind vorige eeuw wordt hier aan bodemopbouw en permacultuur gedaan. Het lijkt alsof je in een tijdsvenster stapt en kan rondwandelen in het eetbaar landschap uit je dromen. Het bodemleven floreert hier van al die zorgende handen en dat proef je.

Nog steeds is deze tuin het decor van wekelijkse open werkmomenten van de vzw en gaan hier ook verschillende jaaropleidingen, rondleidingen, workshops en teambuildings door. Doorheen de jaren werden prachtige banken, tuinpoortjes, zaaitafels en ander fraai meubilair opgebouwd. Het composttoilet voorziet de tuin van heel wat groeikracht. Je kan er zien hoe een kiwi van 21 jaar eruitziet, hoe een voedselbos veroudert en wat je wel en niet kan verwachten bij een voedselbos in ons klimaat. Een tuin vol hoekjes en kantjes en microklimaten die heel veel biodiversiteit toelaten.

Op 7000m² vind je er een zwammentuin, twee serres, een buitendouche, kruidenspiraal, moestuinbedden, voedselbosje, wilgenhut, composttoilet, composthopen, kwekerijtje, een rondhuis, een nomadentent, lemen bouwwerkjes, een boomgaard, hangmatten en planten. Vooral veel eetbare prachtige planten die hier wedijveren om op jouw bord te belanden.

Het ideale leslokaal voor onze jaaropleiding.

Hoe je hier geraakt, vind je op deze pagina.

Om de kriebels nog wat aan te wakkeren, hier een sfeerbeeld van de cursusplek.

Inschrijven

Tussentakjes

De cursus kost €1000 voor de 10 lesdagen. Daarin zit inbegrepen: lesmateriaal, handboek Permacultuur in je moestuin, koffie, thee, en bezoeken aan andere inspirerende projecten. Voor ’s middags dien je eigen lunch (potluck) te voorzien. Er zijn twee plaatsen aan €800 voorzien voor mensen met een beperkter inkomen.

Het volledige cursusgeld schrijf je over op rekeningnummer BE80 3631 3530 9077 van Het Voedselbos Commv met vermelding van jouw naam en de reeks (woensdag of zaterdag)

Je bent officieel ingeschreven na ontvangst van het totale bedrag.

Inschrijving geldt op basis van datum van overschrijving van het cursusgeld. Je bent pas definitief zeker van je plaats na betaling en invullen van dit inschrijvingsformulier voor reeks woensdag of dit inschrijvingsformulier voor reeks zaterdag.

Sfeerbeelden om het wachten te vergemakkelijken

Tussentakjes