Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Permamoes jaaropleiding

Permacultuur in je moestuin

Tussentakjes

Permacultuur is niet meer weg te slaan op tuinierwebsites of zelfs in de media duikt het vreemde woord al steeds vaker op. En dat is goed nieuws! Als er al positieve effecten aan covid-19 te linken zijn, dan is het dat we massaal het belang van natuur in onze omgeving hebben leren (her)waarderen. Mensen met een tuin zijn met zijn allen de moestuin ingedoken. Dat permacultuur goed scoort bij nieuwbakken moestuinders hoeft niet te verbazen. Biodiversiteit herstellen en bevorderen, zalig vers en smakelijk eten produceren en de bodem opbouwen in plaats van uitputten terwijl jouw tuin er een pak levendiger op wordt. Onze gekende grootschalige landbouwmodellen schieten hierin schromelijk tekort op alle vlak. Het belang van korte keten krijgt gelukkig steeds meer nadruk en die keten kan je amper korter maken door zelf een stap te zetten van consument naar producent.

Maar permacultuurtuinieren is ook gewoon dolle pret! En je krijgt er de meest smaakvolle oogst bij die je ooit hebt geproefd. Als je op dit moment ook jeuk krijgt aan jouw groene vingers, lees dan nog even verder, blokkeer de data in jouw agenda en schrijf jou in voor een permacultuurmoestuinavontuur dat jouw blik op jouw omgeving zal leren veranderen.

Je kan echt overal moestuinieren!

Wanneer?

Tussentakjes

Dit zijn de vrijdagen voor de opleiding 2021. Blokkeren in jouw agenda zou ik zeggen!

26 mrt

9 apr

30 apr

21 mei

25 jun

27 aug

24 sep

8 okt

22 okt

5 nov

Een gedetailleerd overzicht van de onderwerpen per lesdag kan je vinden in deze bijlage. Deze lesdagen kunnen niet apart gevolgd worden, je dient je dus in te schrijven voor de hele cursus.

Bovenstaande reeks is al volzet!

Om veel teleurstellingen te voorkomen, richten we een tweede reeks in. Helemaal hetzelfde opzet en dezelfde lesinhoud. Wel andere data. De vrijdagen voor deze reeks zijn:

2 apr

16 apr

14 mei

28 mei

11 jun

3 sep

1 okt

15 okt

29 okt

12 nov

Ook reeks B is intussen volzet!

Je kan je via dit formulier wel aanmelden voor de wachtlijst of de opleiding voor 2022.

Voor wie

Tussentakjes

Voor werkelijk iedereen met gezonde interesse in permacultuurtuinieren. Je hebt volstrekt geen enkele voorkennis voor deze cursus nodig. Soms is het zelfs handiger om de oude kennis van spitten en sproeien niet te hebben, zo hoef je ook niks te “ontleren”. Wat je wel nodig hebt is interesse. Interesse in levende bodems, natuur, dynamieken die in een natuurrijke tuin ontstaan en onze Vlaamse propere volksaard soms wat verstoren.

De cursus wordt opgesteld op maat van iedereen met een lapje grond ter beschikking van mini stadstuin, volkstuintje tot grotere gezinstuin aan de stadsrand. Je zal zien dat je voor deze intensieve manier van tuinieren ook geen hectarengrote percelen nodig hebt. Ik geef jullie de tips en kneepjes mee van 20 jaar permacultuurmoestuinieren. Ik ga ook steeds op zoek naar het evenwicht tussen esthetische en praktische oplossingen. Een moestuin mag gerust ook mooi zijn. Een eetbare leefomgeving met rustplekjes, ontmoetingsmogelijkheden en voedsel het hele jaar door.

Het streefbeeld is dus niet zozeer volledig los van de maatschappij helemaal zelfvoorzienend te worden, wel met een heel beperkte input van kostbare tijd, een zo groot mogelijk oogst aan vers, heerlijk en gezond voedsel ter beschikking te hebben.

Maak van jouw onproductief gazon een paradijselijke tuin van eten vol overvloed. Misschien is dat wel het mooiste voornemen om in 2021 echt waar te maken.

  • Voor mensen met jeukende groene vingers
  • Voor mensen die jaarrond meer lekkers uit hun moestuin willen halen met minder werk
  • Voor mensen die een tuin vol vlinders, vogels én groenten willen
  • Voor mensen die tuinaarde onder hun nagels het nieuwe sexy vinden
  • Voor mensen die willen leren wat voor verrassend lekkers in onze regio te telen valt
  • Voor mensen die schoolmoestuinen, deeltuinen … een extra boost willen geven

Wat en hoe: praktische informatie

Tussentakjes

We voorzien 10 vrijdagen gespreid over het hele jaar waarbij verschillende thema’s op een praktische manier aan bod komen. We delen daarbij onze eigen expertise en leren als groep van elkaar. Soms komen ook experts in hun vakgebied ons hun ervaringen delen.

Een lesdag loopt van 10u-17u en de tuinpoorten gaan open vanaf 9.30u voor een koffie, thee en aankomst zodat we om 10u stipt met het lesgedeelte kunnen beginnen.

In de voormiddag gaan we aan de slag met kaderende theorie, plantenwandelingen en nodige info.

In de namiddag duiken we de moestuin in en gaan we ook heel praktisch aan de slag. Warme kledij die aangepast is aan het weer die dag en bestand is tegen het moestuinieren. Goed stevig schoeisel, warme werkhandschoenen, een genaamtekende snoeischaar, zakjes voor zaden en stekmateriaal … dat is binnenkort misschien wel jouw basisuitrusting op vrijdagen?

Wat je best allemaal meebrengt naar de opleiding en hoe onze dagstructuur eruit ziet, kan je hier vinden.

Wat we op elke dag van lesonderwerpen aansnijden, kan je hier eens rustig nalezen.

Omdat er heel wat tijd zit tussen de lesdagen in juni en augustus en de moestuin in de hoogzomer razendsnel evolueert, willen jullie dan misschien ook een stevige permacultuurinput. Dat kan! Er is de mogelijkheid om aan te sluiten bij de permacultuurbelevingsweek in het wondermooie Orval. Moestuinieren op een unieke locatie van 10 ha met de mooiste wandelgebieden eromheen. Alle info en inschrijvingsmodule vind je hier.

Wie is de lesgever?

Tussentakjes

Bert Dhondt werd geboren met een heel sterke interesse in natuur. Van kindsbeen af verslond hij alles wat natuurstudie, landschapsbeheer en beleving van dichtbij of veraf raakte. Vele reizen en jaren vrijwilligerswerk later in binnen- en buitenland kwam Bert in Tasmanië in contact met permacultuur. De vonk sloeg meteen over en sinds 2002 toert Bert het land rond met voordrachten en opleidingen rond permacultuur, wildpluk en voedselbossen. Bert is ook bezieler en oprichter van vzw het Voedselbos met als missie het voedselbosconcept ingang te doen vinden in Vlaanderen. Bert geeft jaaropleidingen in Bois-le-Comte (Orval, Oost-West Centrum) en in het Voedselbos zelf. Daarnaast werkt hij regelmatig in opdracht van de Provincie, stad Gent en lokale overheden aan de begeleiding van buurtmoestuinen,eetbare schooltuinen en de opstart en begeleiding van Voedselbossen. Steeds vaker neemt hij ook coachingopdrachten aan voor particulieren die een voedselbos willen aanleggen.

Locatie: Het Voedselbos

Tussentakjes

Het Voedselbos nestelt zich tegen de bosrand van de eerste puist in de Vlaamse Ardennen die zich Nokereberg laat noemen. Vooral bij wielerliefhebbers geliefd en gekend, is dit ook het decor van de educatieve ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. Al sinds eind vorige eeuw wordt hier aan bodemopbouw en permacultuur gedaan. Het lijkt alsof je in een tijdsvenster stapt en kan rondwandelen in het eetbaar landschap uit je dromen. Het bodemleven floreert hier van al die zorgende handen en dat proef je.

Nog steeds is deze tuin het decor van wekelijkse open werkmomenten van de vzw en gaan hier ook verschillende opleidingen door. Doorheen de jaren werden prachtige banken, tuinpoortjes, zaaitafels en ander fraai meubilair opgebouwd. Het composttoilet voorziet de tuin van heel wat groeikracht. Je kan er zien hoe een kiwi van 20 jaar eruitziet, hoe een voedselbos veroudert en wat je wel en niet kan verwachten bij een voedselbos in ons klimaat. Een tuin vol hoekjes en kantjes en microklimaten die heel veel biodiversiteit toelaten.

Op 7000m² vind je er een zwammentuin, twee serres, een buitendouche, kruidenspiraal, moestuinbedden, voedselbosje, wilgenhut, composttoilet, composthopen, kwekerijtje, een rondhuis, lemen bouwwerkjes,een boomgaard, hangmatten en planten. Vooral veel eetbare prachtige planten die hier wedijveren om op jouw bord te belanden.

Het ideale leslokaal voor onze opleiding Voedselbossen.

Hoe je hier geraakt, vind je op deze pagina.

Inschrijven

Tussentakjes

De cursus kost voor de 10 vrijdagen €750. Daarin zit inbegrepen, lesmateriaal, handboek Permacultuur in je moestuin, koffie, thee en een knabbeltje. Voor ’s middags dien je eigen lunch (potluck) te voorzien. Er zijn twee plaatsen aan €600 voorzien voor mensen met een beperkter inkomen.

Het volledige cursusgeld schrijf je over op op rekeningnummer BE15 6528 2229 2930 van Het Voedselbos vzw.

Je bent officieel ingeschreven na ontvangst van het totale bedrag.

Inschrijving geldt op basis van datum van overschrijving van het cursusgeld. Je bent pas definitief zeker van je plaats na betaling en invullen van dit inschrijvingsformulier.

Enkele plaatjes om het wachten te vergemakkelijken

Tussentakjes