Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Permacultuur ontwerp cursus

Nieuwe permacultuurontwerp-opleiding start
18 november 2021

Tussentakjes

Tijdens deze opleiding leer je de permacultuurprincipes doorgronden en gebruiken. Je krijgt vele richtingwijzers aangereikt op weg naar een samenleving waarin samenwerking en minder goedkope energie sleutelbegrippen zijn. Ontwerpen staat centraal in de cursus. Je ontwikkelt deze vaardigheid individueel en in groep. Aan het eind van het traject heb je een collectief ontwerp gemaakt in Bois-le-Comte (Orval, Oost-West Centrum) en een persoonlijk ontwerp thuis volgens dezelfde stappen. Verwacht hiernaast zowel praktische momenten in de tuin als permacultuur toegepast op de sociale aspecten van je leven.

Wanneer?

Tussentakjes

5 modules leven en leren volgens de permacultuurprincipes.

Voor 2022 zijn dit de juiste data:

18-21 nov

27-30 jan

24-27 mrt

19-22 mei

20-24 jul

De modules kunnen niet afzonderlijk of deels gevolgd worden. De opbouw van de opleiding vraagt een continue aanwezigheid.

Meer informatie?

Tussentakjes

Voor meer informatie en alle praktische regelingen in verband met inschrijvingen, neem je hier contact op met het Oost-West Centrum.

Wie is de lesgever?

Tussentakjes

De hoofdbrok wordt gegeven door Bert Dhondt. Hij volgde in 2000 reeds een permacultuurontwerpcursus in Australië. Een jaar lang deed hij ervaring op in permacultuurboerderijen en gemeenschappen en dit op de plaats waar permacultuur is ontstaan: Tasmanië. Eens terug thuis, begon hij met de uitbouw van een voedselbos. Hij verzamelde een kerngroepje en na vele voordrachten en bezoeken werd in 2006 een permacultuurontwerpcursus uitgewerkt en gegeven in Yggdrasil. Intussen bouwde hij het Voedselbos verder uit tot een ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. In 2009 werd in samenwerking met vzw You een jaartraject ontwikkeld waarin Bert de zeven modules permacultuur uitwerkte. 2011 was het jaar waarin Bert ook in het Oost-West-centrum met een permacultuuropleiding van start ging. Intussen is de permacultuuropleiding daar een vaste waarde in de programmering.

In 2012 konden we deze opleiding voor het eerst volledig in eigen beheer aanbieden.

In november 2012 ging Bert zelf weer cursus volgen in Engeland bij de grondleggers van de People & Permaculture-stroming om inspiratie en creatieve methodieken aan te leren en te integreren in de jaaropleiding 2013. Sindsdien vindt er jaarlijks minstens één PDC plaats in het Voedselbos.

Bert: “Het is niet eens overdreven om te stellen dat permacultuur en Voedselbos zowat mijn werk en leven zijn geworden. Intussen vonden honderden cursisten de weg naar hier en ben ik op heel veel plaatsen betrokken bij de vorming en ondersteuning van andere projecten en tuinen. De grootste brok van mijn tijd gaat intussen naar de begeleiding van schoolmoestuinen en buurtmoestuinen in Gent in het kader van het ‘Gent en Garde’-project. Of ik nog tijd voor hobby’s heb? Mijn zoon Boran (9) is mijn lievelingshobby naast wandelen, fietsen, vogelkes kijken en Vlaamse schlagers zingen (helaas echt waar) Of ik verder nog dromen heb? Het voedselbos verder uitbouwen tot een permacultuurontmoetingsplek en zien hoe meer mensen deze plek verder uitbouwen en er hun accenten in leggen. En ja, dit model kopiëren op landbouwschaal.”

Locatie

Tussentakjes

We zijn te gast met de permacultuur jaaropleiding in de prachtige boerderij van Bois-le-Comte. Middenin de uitgestrekte bossen van Gaume bevindt zich deze prachtige boerderij met uitgestrekte permacultuur-moestuin, voedselbos en nog veel meer. Alle info over deze prachtige plek en accommodatie kan je hier raadplegen.

Fotoreeks van voorbije PDC’s

Tussentakjes

Vertel het voort aub!

Tussentakjes