Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Permacultuur ontwerp cursus

Nieuwe permacultuurontwerp-opleiding start 12 april 2019

Tussentakjes

Tijdens deze opleiding leer je de permacultuurprincipes doorgronden en gebruiken. Je krijgt vele richtingwijzers aangereikt op weg naar een samenleving waarin samenwerking en minder goedkope energie sleutelbegrippen zijn. Ontwerpen staat centraal in de cursus. Je ontwikkelt deze vaardigheid individueel en in groep. Aan het eind van het traject heb je een collectief ontwerp gemaakt in het Voedselbos en een persoonlijk ontwerp thuis volgens dezelfde stappen. Verwacht hiernaast zowel praktische momenten in de tuin als permacultuur toegepast op de sociale aspecten van je leven.

Wanneer?

Tussentakjes

6 modules telkens van vrijdagmiddag tot zondagavond leven en leren volgens de permacultuurprincipes.

Voor 2019 zijn dit de juiste data:

12-14 apr

24-26 mei

7-9 jun

30 aug-1 sep

13-15 sep

11-13 okt

De modules kunnen niet afzonderlijk of deels gevolgd worden. De opbouw van de opleiding vraagt een continue aanwezigheid.

Meer informatie?

Tussentakjes

Wanneer je geïnteresseerd bent kan je je alvast aanmelden met een mailtje naar info@hetvoedselbos.be.

Je krijgt dan een infopakketje opgestuurd in jouw mailbox. Of je kan het ook hier meteen inkijken. Let wel, je bent pas ingeschreven en zeker van jouw plaats als we jouw betaling hebben ontvangen.

Misschien heb je nog vragen voor ons, stuur gerust een mailtje of bel ons op +32 (0)478 48 64 77. En dan rest enkel het ongeduldig aftellen voor we samen aan dat permacultuuravontuur beginnen.

Wie zijn de lesgevers?

Tussentakjes

De hoofdbrok wordt gegeven door Bert Dhondt. Hij volgde in 2000 reeds een permacultuurontwerpcursus in Australië. Een jaar lang deed hij ervaring op in permacultuurboerderijen en gemeenschappen en dit op de plaats waar permacultuur is ontstaan: Tasmanië. Eens terug thuis, begon hij met de uitbouw van een voedselbos. Hij verzamelde een kerngroepje en na vele voordrachten en bezoeken werd in 2006 een permacultuurontwerpcursus uitgewerkt en gegeven in Yggdrasil. Intussen bouwde hij het Voedselbos verder uit tot een ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. In 2009 werd in samenwerking met vzw You een jaartraject ontwikkeld waarin Bert de zeven modules permacultuur uitwerkte. 2011 was het jaar waarin Bert ook in het Oost-West-centrum met een permacultuuropleiding van start ging. Intussen is de permacultuuropleiding daar een vaste waarde in de programmering.

In 2012 konden we deze opleiding voor het eerst volledig in eigen beheer aanbieden.

In november 2012 ging Bert zelf weer cursus volgen in Engeland bij de grondleggers van de People & Permaculture-stroming om inspiratie en creatieve methodieken aan te leren en te integreren in de jaaropleiding 2013. Sindsdien vindt er jaarlijks minstens één PDC plaats in het Voedselbos.

Bert: “Het is niet eens overdreven om te stellen dat permacultuur en Voedselbos zowat mijn werk en leven zijn geworden. Intussen vonden honderden cursisten de weg naar hier en ben ik op heel veel plaatsen betrokken bij de vorming en ondersteuning van andere projecten en tuinen. De grootste brok van mijn tijd gaat intussen naar de begeleiding van schoolmoestuinen en buurtmoestuinen in Gent in het kader van het ‘Gent en Garde’-project. Of ik nog tijd voor hobby’s heb? Mijn zoon Boran (9) is mijn lievelingshobby naast wandelen, fietsen, vogelkes kijken en Vlaamse schlagers zingen (helaas echt waar) Of ik verder nog dromen heb? Het voedselbos verder uitbouwen tot een permacultuurontmoetingsplek en zien hoe meer mensen deze plek verder uitbouwen en er hun accenten in leggen. En ja, dit model kopiëren op landbouwschaal.”

Tussentakjes

Voor Ruth Vandekerkhove voelde permacultuur ontdekken als thuiskomen: het bewustzijn van het groter geheel, patronen en verbindingen zien, de drie ethische uitgangspunten als rode draad in je leven … Ik volgde de PDC-cursus in het Voedselbos en verdiepte me daarna in ‘Zorg voor de mens’ op de People & Permaculturecursus bij Looby Macnanara in Engeland. Het inspireerde me om mijn eigen praktijk vorm te geven. Met Veer en Vlam ga ik voor verbinding. Voor groeien naar veerkracht. Voor genieten. Voluit! In contact met onszelf, anderen, de natuur en al wat ons omringt. Begeleiden is mijn passie. Bruisend enthousiast begeleidde ik jarenlang groepen jongeren en volwassenen - als vrijwilliger en professioneel. De laatste jaren heeft ook de microbe van het individueel begeleiden me te pakken, aan de hand van (wandel)coaching, creatieve therapie, massage … Ik zie mezelf als betrokken supporter die ondersteunt in de processen die mensen willen gaan. Ervaringsgericht leren, humor, positiviteit, authenticiteit, zelfreflectie, intuïtie, begeleiding op maat en veel liefde zijn kernwaarden die ik koester. In de zoektocht naar bewustzijn en diepgang piept ook de speelvogel om de hoek: dansend in de Propere Fanfare, tokkelend op de ukelele, zingend op de fiets …

Tussentakjes

Marc Van Hummelen zette zijn eerste stappen in de natuurwetenschap met de opleiding tot herborist bij Maurice Godefridi. Dat inspireerde hem om het bosbouwbekwaamheids-diploma te halen bij Inverde. Hij werkte al twee jaar als bostoezichter in Brussel toen hij als boswachter kon starten in het Kapucijnenbos en Geografisch Arboretum van Tervuren. Die negen jaar durende carrière, en het inventariswerk in het unieke arboretum, gaf hem veel kennis en vele inzichten over bomen, bos, plantkunde en ecosystemen. In die jaren ontdekte hij de transitiebeweging, werd mede-oprichter van Transitie Tervuren, en organiseerde tal van activiteiten, waaronder een eerste versie van de DIY-permacultuurcursus, een format dat navolging kreeg. In 2011 volgde hij een PDC bij Aranya in Finland, enkele jaren later volgde hij de Educator’s Course bij Andy Goldring in het Deense Friland Eco-village. In 2014 zette hij een punt achter de boswachterscarrière om zich ten volle te kunnen wijden aan het geven van workshops, lezingen en natuurwandelingen, in combinatie met bosbeheersopdrachten op freelance-basis. Dat doet hij onder de vleugels van vzw Villa VanZelf. Zijn specialiteiten zijn workshops over het droogtoilet onder de naam ‘Flush Free’, de workshop Duurzaam scheren met open scheermes onder zijn alter-ego ‘Monsieur Léon’, en natuurwandelingen. Momenteel geeft hij les bij Yggdrasil voor de jaaropleiding Natuurlijk Moestuinieren en de lesgeversopleiding.

Marc: “Een belangrijke focus in onze vzw is het streven naar eenvoud, de menselijke maat. Dat probeer ik door te trekken naar mijn manier van lesgeven, de dingen zo eenvoudig mogelijk houden dus. om te vermijden dat permacultuur vastroest in dogma’s keer ik ook graag terug naar de essentie der dingen en stel ze in vraag. Hopelijk leidt dat geregeld tot een filosofisch gesprek!”

Tussentakjes

Sophie Van den Eynde gaat voluit voor dat wat haar passioneert. Steeds met veel liefde voor mens en aarde. Dit vat vol energie werkt op een biodynamische boerderij, kookt en moestuiniert erop los, woont in een co-housing project en geniet daarnaast met haar fantastisch gezinnetje van veel samenzijn met vrienden en woeste natuurwandelingen. Vanuit deze passies volgde Sophie vorig jaar zelf de PDC in het Voedselbos, een opleiding die haar op vele vlakken ogen deed openen én haar veel hechte vriendschappen en inzichten bracht. Nu zal ze samen met een handvol PDC-vrienden jullie voorzien van heerlijke vegetarische en seizoensgebonden maaltijden. Maaltijden die voeden en niet enkel vullen. Hierbij is het samen koken en samen eten minstens even belangrijk als het heerlijks dat jullie voorgeschoteld zal worden. Sophie: “Verbinding vinden en voelen is immers dat wat ons het meest voedt.”

Omdat diversiteit in lesgevers-stijlen ook verrijkend werkt, gaan we verschillende gastdocenten ontvangen. Groenhoutbewerking, alternatieve(ver)bouwtechnieken, transitie en sociale cohesie, natuurlijk bijen houden, people and permaculture … zijn enkele van de onderwerpen waarover gepassioneerde gastdocenten komen vertellen. Michiel van Far Field en Houdbaar en Diëgo van de Keere van Anupana hebben al toegezegd. Waar we de docenten niet naar hier kunnen halen, gaan we ook op bezoek. We zoeken naar oude boskoeien in Ename, gaan op bezoek naar de stadsjungletuin in Moeskroen en bezoeken onkruid-akkers en volkstuinen. Ook het prachtig creatieve nest van Mier vzw bezoeken we met z’n allen.

Zin gekregen om je in te schrijven?

Tussentakjes

Je kan je inschrijven door het volledige cursusgeld (€1250) over te schrijven op rekeningnummer BE15 6528 2229 2930 van Het Voedselbos vzw.

Je bent officieel ingeschreven na ontvangst van het totale bedrag.

Inschrijvingen gelden op datum van betaling. Omdat we permacultuur zo toegankelijk mogelijk willen houden, zijn er 2 goedkopere plaatsen aan €800. Dat doen we op basis van vertrouwen, als je van jezelf vindt dat je een laag inkomen hebt, werkzoekende, student, alleenstaande … en toch heel graag deze opleiding volgt, dan kan je deelnemen voor €800.

Filmpje rondleiding de Warme Meente

Tussentakjes

Een filmpje dat Cy Leong maakte tijdens de laatste permacultuuropleiding. We waren op bezoek in de Warme Meente en verkenden de wereld van permacultuurgewassen in een serre. Geniet je mee?

Fotoreeks van voorbije PDC’s

Tussentakjes

Vertel het voort aub!

Tussentakjes