Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Advies ontwerp en begeleiding

Relatietherapeut voor planten

Wij helpen de samenhang in het ecosysteem van jouw omgeving te versterken

Waarom doen we dit?

Tussentakjes

Als je op deze pagina’s aan het rondsnuisteren bent is de kans heel erg groot dat je al gebeten bent door permacultuur en herstellende landbouw. Jouw boekenkast begint steeds meer boeken te bevatten over zelfvoorziening, wildpluk, eetbare planten en kookboeken voor al dat ongetemde lekkers. Ik vrees dat het dan al te laat is en je nooit meer van dit heerlijke virus afgeraakt om jouw tuin en leefomgeving ook eetbaarder te maken en misschien wel wil laten evolueren naar een heus voedselbos. Er is veel en steeds meer degelijk aanbod van materiaal online om dat allemaal te leren, maar waar begin je nu? Misschien wil je wel de hulp van een expert die ter plekke eens komt kijken naar jouw terrein en jou adviseert over wat wel en niet kan op jouw type bodem. Hoe je er kan aan beginnen, welke planten het best bij jouw leefpatroon passen, welke stappen je best zet en welke zeker niet …

Waar vind je het juiste plantgoed en wonen er in de buurt ook “permaculturisten”?

Omdat we in onze jarenlange ervaring steeds opnieuw met deze vragen werden geconfronteerd, hebben we ook dit aanbod ontwikkeld. Je kan opleidingen volgen maar dat is misschien te tijdrovend of te duur. Jouw handen jeuken en je wil eraan beginnen en hebt enkele heel specifieke terreingebonden vragen die jou wat doen twijfelen. Dan is dit aanbod echt wat je nodig hebt om vol vertrouwen van start te gaan in de ontwikkeling van jouw eetbaar paradijs.

Onze expertise zit vooral ook in schooltuinen en buurtmoestuinen. Zelfplukboerderijen en zorgmoestuinen. Projecten waar je dus hele groepen gebruikers moet meenemen van bij de participatieve ontwerpfase. Daarvoor hebben we een speelse methodiek die ervoor zorgt dat de betrokkenheid van alle deelnemers vergroot. Die brede gedragenheid is cruciaal om dit type projecten te doen slagen.

Permacultuur was tot hiertoe in Vlaanderen vooral ook een methode voor kleinere tuinen. Met ons project op de Veldark (Wortegem-Petegem) willen we permacultuur de landbouw binnenloodsen. Dezelfde technieken maar dan op grotere schaal. Dus als je deze droom deelt kunnen we ook op deze schaal ondersteuning bieden. Veel afstuderende Landwijzerstudenten komen hier kijken hoe ze hun CSA kunnen aanvullen met méérjarige teelten, bomen, struiken en zwammen.

Voor wie doen we dit?

Tussentakjes
 • PARTICULIEREN DIE HUN TUIN WILLEN EETBAARDER MAKEN, met meer ruimte voor biodiversiteit en productiviteit
 • PARTICULIEREN DIE EEN TERREIN HEBBEN AANGEKOCHT of in gebruik hebben en er een voedselbos of permacultuurproject willen van maken
 • SCHOLEN EN JEUGDVERENIGINGEN die hun speelterrein duurzamer willen inrichten en een eetbaar speelterrein willen creëren
 • BUURTVERENIGINGEN zowel in de stad als op het platteland die een terrein ter beschikking hebben om eetbare ontmoetingsplaatsen vorm te geven
 • BEDRIJVEN die hun bedrijventerreinen willen vergroenen met meer natuur, meer biodiversiteit en meer eetbaar groen voor werknemers en de buurt
 • WOONZORGCENTRA, OCMW’s, GEMEENTEBESTUREN … die zorgmoestuinen en sociale moestuinen willen inrichten en zorg en kleinschalige ecologische voedselproductie willen combineren
 • LANDBOUWERS die ervan overtuigd zijn dat monocultuur een eindig verhaal is en hun zelfstandigheid terug willen door korte keten te stimuleren en ook geloven in de rol van bomen en vaste planten in de herstellende landbouw

Wat doen we wel?

 • ADVIES GEVEN OP MAAT. Elke tuin is anders, elke klant is anders. veel vragen zijn dezelfde maar ook veel vragen zijn heel terreinspecifiek. Een wandeling op het terrein met de expert bij de hand is een heel snelle manier van leren en helpt je sprongen vooruit. Dit advies kan in elke fase van het ontwerp.
 • EEN ONTWERP MAKEN. Misschien wil je graag een professionneel permacultuurontwerp dat de samenhang van heel jouw terrein in de verf zet. Misschien wil je hulp in een bepaalde deelzone van het terrein. Alles kan.
 • BEGELEIDING TIJDENS DE IMPLEMENTATIE VAN JOUW ONTWERP. Ook al heb je nu een juweeltje van een ontwerp in handen, het echte tuinwerk moet nog beginnen. Je kan hierbij misschien ook hulp gebruiken op de juiste momenten. Die nazorg om af en toe samen een tuinwandeling te maken en te tonen hoe je het systeem het beste coacht en op weg helpt naar balans kan wonderen doen. Een bezoekje van de ecosysteemdokter zeg maar.

Wat doen we niet?

 • De eigenlijke aanleg. Er zijn mensen die veel beter zijn in het graven, sleuren en voorbereidende werk. Desgewenst geven we jou referenties van bekwame mensen in jouw buurt.
 • Al het plantgoed voorzien voor jouw project.
 • Jouw tuin komen onderhouden.
 • Tuinen ontwerpen voor mensen met een gazon en buxusverslaving. Ook dat doen anderen veel beter dan ons. Wij staan voor natuurlijke en natuurrijke tuinen vol biodiversiteit en productiviteit. Daarvoor moet je processen toelaten in jouw tuin. Dat kan er rommelig en erg “on-Vlaams” uit zien, maar is essentieel in de slaagkans van jouw project.
 • Géén kunstmest, géén sproeistoffen, géén bestrijding. Wel bodemzorg, wel biodiversiteit, wel zalig vers en gezond eten binnen handbereik.
Tussentakjes

We hopen je hiermee te inspireren.

Vaak komen opdrachtgevers ook eens kijken in het Voedselbos hoe zo’n project er na 15 jaar uit kan gaan zien. Dat kan op onze Voedselbostoer.

Voedselbos toer

Hoeveel kost het?

Tussentakjes

De projecten zijn zo divers dat een algemene kostprijs hierop plakken erg moeilijk in te schatten valt. We bekijken samen het traject en de uren begeleiding die dat zal vragen in een eerste verkennend bezoek.

OM EEN PRIJSINDICATIE TE GEVEN MAG JE MIKKEN OP 75 EURO PER UUR. EEN VERKENNEND GESPREK EN TERREINBEZOEK MOETEN WE KUNNEN KLAREN OP EEN UUR OF 3.

Totaalontwerpen zijn erg afhankelijk van de aard en grootte van het terrein en de gebruikersgroepen. Die worden doorgaans gefactureerd aan gepresteerde uren. Er zijn ook mogelijkheden tot subsidiëring als erkend lesgever en vaak werken we ook samen met vormingsinstellingen zodat het toegankelijk kan blijven. De kostprijs zou geen belemmering mogen vormen, we gaan graag samen creatief op zoek naar haalbare voorstellen voor iedereen.

Hier kwamen we al eens langs

Tussentakjes

Deze projecten hebben we ondermeer mee samengewerkt. Je kan hen altijd contacteren om eens te informeren hoe zo’n samenwerking verloopt.

 • WZC Heiveld uit Sint-Amandsberg aanleg van een moestuin/kruidentuin/boomgaard en kleinveeboerderij in een woonzorgcentrum aan de stadsrand.
 • Buurtmoestuin bijgaardpark voormalig fabrieksgebouw wordt zalig gezellige omsloten moestuin vol biodiversiteit en mét lekkere bar.
 • Tientallen Gentse scholen kregen een eetbare speelmoestuin vol diversiteit door onze begeleiding in het ‘Gent en Garde’-project. (Zie forum voor de juiste adresjes)
 • De projecten van de sociale moestuin in Oudenaarde en Ronse (CAW Vlaamse Ardennen)
 • OWC Orval in een prachtig kader op 10ha mee het ontwerp en ontwikkeling sturen van een biodivers eetbaar landschap.
 • Avalonhoeve jonge vormingsplek rond voeding en gezondheid waar we de opstart van de permacultuurmoestuin begeleiden.
 • Milieufront Omer Wattez ism vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender, een lessenreeks over permacultuur in de tuin
 • Voedselbos Kruibeke ism vormingplus Waasland, een lessenreeks in een private tuin om mensen uit de buurt mee op weg te helpen.
 • Gent en Garde
 • Individuele vragen van particulieren van de kleinste stadstuinen tot grote domeinen mochten we al onder handen nemen. Dichtbij en veraf

En in Gent?

Tussentakjes

Gent is een specialleke. De vraag naar moestuinbegeleiding op scholen en buurtmoestuinen werd zo groot dat het stadsbestuur een vacature heeft uitgeschreven om deze scholen en projecten te begeleiden. Sinds 2014 doen we dan met het Voedselbos en Anupana. En de respons is enorm … Meer dan 40 scholen, enkele tientallen buurtmoestuinen en honderden mensen kregen advies over meer groenten biodiversiteit in hun stedelijke omgeving. De praktijkbegeleiding blijkt goed te werken want er zijn intussen wachtlijsten. Deze begeleiding van 15u is gratis voor scholen en buurtmoestuinen in Gent. Hopelijk vindt dit project navolging in andere steden en ook het platteland. Want elke schooltuin verdient een bloeiende ecologische moestuin. Dit project kadert in de Genste voedselstrategie en je vindt er alles over op hun forum.

Scholen en verenigingen uit Gent kunnen dus best via dit project op onze expertise beroep doen. Gewoon aanmelden bij de milieudienst van stad Gent.