Het Voedselbos logo met een hartvormige boom

Kalender

Permacultuur belevingsweek Orval 2021

Tussentakjes

Ook nu al zin in een zomerweek permacultuur op een van de mooiste plekjes van België?

Omdat hoogzomer zo ongelofelijk mooi, boeiend en interessant is op een permacultuurboerderij, willen we komende zomer een week lang volop permacultuur beleven.

  • We starten de dag telkens met een stevigeOCHTEND(BOS)WANDELINGwaarbij we alles leren overvogelgeluiden, eetbare wilde kruiden, kijken en genieten naar al dat zoemende leven in en rond Orval. Je leertwilde kruidenkennen, proeven en waarderen.
  • Na het wandelen doen we wat er in een zomersePERMACULTUURMOESTUINte doen staat: wieden, mulchen, zaaien, oogsten,... Het geknipte moment om gouden tips op te steken over hoe je zo'n moestuinefficiënterkan maken. Er is heel veel ruimte om tijdens het samenwerken uit te wisselen overje eigen projecten, ervaringen. Hoe maak je nu supercompost, wanneer kan je welke groente zaaien en wat is het beste oogstmoment?We gaan ook op verkenning in de wondere wereld van planeten en tuinieren en kijken hoe we meer levensondesrteunende processen kunnen aantrekken en toelaten in ons tuinparadijs.
  • We kunnen genieten van een steeds groter wordendVOEDSELBOS vol groot en kleiner fruit. Je leert hier hoe we dat eetbaar landschap verder kunnen onderhouden. Hoe zat dat nu metzomersnoei? Welkeeetbare bodembedekkerskunnen we gebruiken om onze gildes op te bouwen,... Met of zondergrazers?
  • Afhankelijk van de interesse van de deelnemers kunnen we ook op zoek naar zomersNACHTLEVENin en rond de moestuin en gaan westerrenkijken, nachtvlindersbekijken en uiteraard veelgezellige vuurtjesmaken.
  • KAMPERENis sterk aangeraden om deze week tot een totaalbeleving te maken. Met een groep permaculturisten maak je echt deel uit van het ecosysteem dat een ecologische moestuin is.

De cursuslocatie:la Ferme du Bois-le-Comte

De training vindt plaats op een permacultuur boerderij / cursuscentrum van 10 hectare, waar elk jaar een ander stukje land permacultuur-gewijs omgevormd wordt. Dat heeft het voordeel dat je als cursist heel uiteenlopende permacultuurprojectjes (voedselbos, moestuin, kruidentuin, boomgaard, eetbare tuin, ...) in verschillende fasen van opbouw kan observeren en ervaren, dat je kan leren van onze fouten en dat je ook ziet hoe permacultuur op iets grotere schaal (groententeelt voor cursuscentrum en marktverkoop) er kan uitzien.

De lesgever:Bert Dhondt

Eén van de meest ervaren permacultuur bezielers in Vlaanderen.

Zin gekregen om in te schrijven? Aanmelden, inschrijven en alle andere praktische vragen kan jehierbeantwoorden.

Wil je al een beeld krijgen van zo'n belevingsweek? Marc nam deel in 2019 en maakteeen heel mooi beeldverhaal. Hopelijk tot deze zomer!