WIE ? WAT ? WAAR ?

 

Permacultuur is leven in het besef deel te zijn van de natuur.
In het Voedselbos proberen we stap voor stap te komen tot een duurzame samenwerking tussen mensen, planten en dieren.

Permacultuur?

Onze manier van leven maakt dat we voor verschillende uitdagingen staan. De nadelige effecten van ons huidige systeem kunnen niet langer weggestopt worden: piekolie, klimaatverandering, verlies aan
biodiversiteit, vluchtelingen, strijd om de schaarser wordende grondstoffen, een financieel systeem in crisis,… In dit complexe verhaal een krachtig, haalbaar en positief antwoord formuleren is niet eenvoudig. Of toch?

Permacultuur is een universeel toepasbare ontwerpmethodiek waarbij zorgvuldig gebruik van grondstoffen, zorg voor de mensen en een eerlijke verdeling centraal staan. Dat zorgt voor veerkrachtige,
bloeiende, kleinschalige en vaak heel productieve en creatieve systemen.
Alles begint met goed observeren…

Neem ook eens een kijkje bij vrienden van het Voedselbos voor meer informatie.

Een voedselbos

Het voedselbos is fantastisch gelegen aan de zuidkant van de eerste helling van de Vlaamse Ardennen.
De tuin sluit naadloos aan bij een parkgebied met een hakhoutbos dat vooral in de lente pimpelpaars kleurt van alle bosbloemen.
Een sterk ontwikkelde mantel met inheemse struiken en kruiden wordt door begrazing en maaibeheer in groei gehouden.
Een heel divers insectenleven vol zeldzame vlinders is hier dan ook in de loop der jaren ontstaan. Het geknipte kader voor een voedselbos.
Een enorm divers systeem waarin vaste voedselplanten in een duurzaam steeds weerkerend geheel samengroeien. In wel zeven lagen, net als in het omringende bosmodel.
Er wordt niet gespit, maar voortdurende bodembedekking houdt alles gezond.
Verwacht zeldzame eetbare planten als nashi, japanse rozijnenboom, persimoen, kiwi, kweepeer, mispel, abrikoos en tientallen rassen kleinfruit in geuren en kleuren.

Eeuwig moeskool, brave hendrik, daslook, asperges en zelfs yamwortels vind je (als je goed zoekt) in deze jungletuin terug.
Dichter bij huis wordt een minimoestuin opgebouwd in potten en bakken. Grappige en sprankelend gezonde groenten binnen handbereik?
Je leert hier alle kneepjes om het ook zelf te doen.
Eetbare bloemen fleuren het geheel op en ook de rest van de tuin is vanalles van plan.
Met een paddestoelentuin en composttoilet houden we de bodemvruchtbaarheid op peil.
Momenteel werken we met veel handen aan de afwerking van “Trondus”, een rond huis uit lokale materialen.
Permacultuur is veel meer dan tuinieren alleen!

Hoe geraak je er?

Met het openbaar vervoer: het station van Waregem is op 6 km, van daaruit kan je een belbus nemen (minstens 2u vooraf te reserveren op nr 09/211 91 91 ) naar halte Nokeredorpstraat die 200m voorbij onze deur ligt. Wie naar een praktische vorming of werkdag komt kan ook altijd via onze facebookpagina een oproepje doen om te carpoolen of samen te fietsen.

❤ Het voedselbos ondersteunen

Kan op verschillende manieren:

Je kan helpen organiseren en begeleiden op onze werkdagen, vrienden meebrengen, vertellen over ons project, je kennis en talenten komen delen, gereedschap of keukenmateriaal dat je niet meer gebruikt schenken, financieel ondersteunen, ons kerngroepje versterken, …