hey hey hey

VRIJWILLIGERSVACATURES

 

Het Voedselbos groeit en bloeit als een echt permacultuursysteem. Heel veel ideetjes en zovele projecten waar we mee bezig zijn of die nog op stapel staan. Uiteraard kunnen we zoveel enkel realiseren met de hulp van vele vrijwilligers.

Vaak krijgen we de vraag of mensen ergens mee kunnen helpen, dus maakten we een voorstelling van onze organisatie en waar we op dit moment meest nood aan hebben, daarbij hebben we een link naar een vacature gezet.Het Voedselbosorganigram
De wortels van ons Voedselbossysteem vertrekken in de Raad van Bestuur.
Minstens maandelijks buigen we ons over visie, budget en netwerken van de organisatie. Zin om deze mooie ploeg te versterken?
Meer info vind je in de vacature.

 

Omdat centen vinden en beheren vaak een vrij specifieke materie is,
hebben we ook een financiële werkgroep. Die levert cijfermateriaal aan waarmee de Raad van Bestuur beslissingen kan nemen. Ook hiervoor zoeken we nog extra mensen.
Zin om je talent voor budgetbeheer los te laten op een groeiende organisatie vol uitdagingen? Klik hier even door voor meer info.

 

De Raad van Bestuur vertrouwt de dagelijkse werking toe aan ons Dagelijks Bestuur dat ongeveer wekelijks samenkomt om de lopende praktische zaken te bespreken. Zij staan in voor de praktische uitvoering van al die mooie plannen.

 

Onze Algemene Vergadering komt jaarlijks in de lente bijeen en kiest ondermeer de leden van de Raad van Bestuur en bekijkt waar we vooral willen aan werken.

 

De kern van onze organisatie bestaat uit zelforganiserende werkgroepen.

Ze verzamelen vrijwilligers die heel actief willen werken rond één bepaald thema.

Werkgroep Zorg.
Momenteel zijn we heel actief rond vrijwilligerspermanentie en zorg. Het Voedselbos is een educatieve ontmoetingsplek rond permacultuur in de praktijk. We leven, leren en eten samen op het ritme van de natuur. In deze werkgroep bouwen we de zorgtak verder uit. We dromen van integratie van heel diverse groepen aan onze lange acaciahouten tafel terwijl we samenwerken aan een groter geheel. In deze werkgroep zoeken mensen dus naar structuren en oplossingen om te verbinden. Zorgend samen te kunnen zijn met respect voor ieders eigenheid.
Gebeten door zorg voor mensen en zorg voor de aarde? Kom dan onze ploeg versterken.

Het Voedselbos ontvangt steeds meer vrijwilligers. Hoe kunnen we die goed opvangen, welke structuren zijn het meest geschikt op dit moment?
Vragen waar we in de Werkgroep Vrijwilligerspermanentiemee aan de slag gaan.

 

Educatie,
het zwaartepunt van onze werking. In deze werkgroep bekijken we de jaarplanning, welke vormingen worden er gegeven, op welke manier en welke formule? De vraag naar vormingen wordt zo groot dat we hier ook kijken naar het opleiden van vrijwilligers om de vraag te kunnen blijven volgen. Geef je graag les over permacultuurthema’s, heb je ervaring en voeling met het educatieveld, kan je vrijwilligers helpen vormen of nog helemaal iets anders? In de werkgroep educatie is het heerlijk druk op dit moment.

 

Productie.
Deze werkgroep is niet voor vandaag. Toch hebben we heel erg mooie toekomstplannen en willen we een CSA-boerderij permacultuursgewijs neerpoten. De plannen rijpen net als de grond die klaar ligt, zaadje voor zaadje verzamelen we de mensen rond ons die dit kunnen helpen realiseren. Met veel moeite kunnen we ons enthousiasme bedwingen om niet meteen te beginnen planten. Eerst maken we een pareltje van een ontwerp met swales, woelvarkens, notenboomgaarden en veel heel veel plaats om te kweken. Wordt vervolgd…

 

Evenement.
Feestje! Een ecotuindag met honderden bezoekers, hapjes en een biobar, plantenwinkeltjes,workshops, en vooral heel veel volk. Dit is het biotoop van de werkgroep evenementen. Met een kant en klaar draaiboek onder de arm schuwen ze geen enkele uitdaging. Volgende project is een BOERENMARKT op 26 OKTOBER. Als je het voelt kriebelen. Klikken, lezen en aanmelden!

 

Pers en promo.
Deze werkgroep zorgt ervoor dat al die mooie ideëen ook in een mooie verpakking geraken. Onze huistekenaars tekenen zich momenteel de naad uit het lijf aan een grondplan van het Voedselbos. Flyers, affiches,… tekenwerk genoeg hier! Een project heeft ook ondersteuning nodig op multimedia-vlak. Mensen met digitale vingers kunnen ons volop helpen in deze werkgroep. Een meer interactieve website, digitale promotie, sociale netwerken verzorgen op het internet, een crowdfundingfilmpje maken,…
Voel je het klavier al jeuken?

 

Infrastructuur.
Momenteel ook in de planfase. We werken aan de ontwerpen van een nieuwe lesruimte, serres met douches erin, een nieuwe tuinschuur, een verwerkingskeuken en nog zoveel meer. Uiteraard met lokale en liefst ook hergebruik-materialen. De eerste schetsjes zien er alvast heel ambitieus uit. We houden jullie zeker op de hoogte. Werk je graag met leem,stro en rondhout? Plan je vakantie in 2015 niet te ver weg…

 

Toerisme.
We liggen ideaal in het mooie Nokere om de kaart van lokaal duurzaam toerisme te trekken. Met het huidige LEADER-project werken we verder aan de korte-keten-picknick en willen we ook een kleinschalige kampeerplek inrichten. Deze werkgroep zorgt ervoor dat het hele wettelijke kader in orde geraakt om al die plannen ook te kunnen uitvoeren. Nu al krijgen we heel veel wandelaars spontaan op bezoek. Een Voedselboscaféétje op zondag met kruidenbier en bessentaart? Een gezellig bourgondische werkgroep lijkt me.

 

Waaw! Het Voedselbos is veel meer dan een “verwilderde tuin” vol vreemde planten. En dat is het alleen maar kunnen worden door de warme inzet van tientallen vrijwilligers. Dat willen we hier nooit vergeten. Twee keer per jaar organiseren we een “dankjewelvrijwilligersmoment”. Eentje in de Lente en eentje in het putje van de Winter.

Van harte welkom als je ooit als vrijwilliger in het Voedselbos bent komen helpen. Op deze feestelijke momenten stellen de werkgroepen ook hun activiteiten aan jullie voor. Ideaal om de werkgroep te kiezen die bij jou past, te smelten voor zoveel gedeeld enthousiasme en te besluiten weer mee te doen als vrijwilliger volgend jaar!

Merci en dankjewel.