PDC Permacultuur Ontwerp Cursus

Voorjaar 2017 starten we weer met een opleiding
permacultuurontwerp in het Voedselbos.

Tijdens deze opleiding leer je de permacultuurprincipes doorgronden en gebruiken. Je krijgt vele richtingwijzers aangereikt op weg naar een samenleving waarin samenwerking en minder goedkope energie sleutelbegrippen zijn. Ontwerpen staat centraal in de cursus. Je ontwikkelt deze vaardigheid individueel en in groep. Aan het eind van het traject heb je een collectief ontwerp gemaakt in het Voedselbos en een persoonlijk ontwerp thuis volgens dezelfde stappen. Verwacht hiernaast zowel praktische momenten in de tuin als permacultuur toegepast op de sociale aspecten van je leven.

Een greep uit de onderwerpen

– permacultuurethiek en -principes
– natuurlijke bodemverbetering
– moestuinieren met en zonder tuin
– leren fermenteren
– natuurrijke bijenteelt

– constructies uit lokale materialen
– water sparen en water zuiveren
– lokale economieën
– sociale permacultuur en                              gemeenschapsvorming
– ambachten en handwerk herontdekt

 

IMG_7183

Wanneer?

De cursusdagen worden opgesplitst in modules van meerdere dagen.
Voor 2017 zijn dit de juiste data :

De cursus bestaat dit jaar uit een traject van vijf modules : telkens van vrijdagmiddag tot zondagavond.

module 1 : van 14-16 april ,   module 2 :  van 26-28 mei, module 3 : van 23 – 25 juni

module 4 : van 1-3 september en de laatste module van 13 tot 15 oktober 2017.                              

Leven, leren, ervaren en spelen volgens de permacultuurprincipes. Dit alles in een enthousiaste groep mogen ervaren zal zeker je verdere leven richting geven.

Wanneer je geïnteresseerd bent kan je je alvast aanmelden met een mailtje naar info@hetvoedselbos.be

De modules kunnen niet afzonderlijk of deels gevolgd worden.
De opbouw van de opleiding vraagt een continue aanwezigheid.

Kostprijs?

De jaaropleiding permacultuur kost 1000 euro(onder voorbehoud). Hierin zitten overnachting in je eigen meegebrachte tentje, drie heerlijk lokale vegetarische maaltijden per dag, vergoedingen voor de bezoeken die we doen. (behalve het vervoer daarvoor rekenen we op carpoolen onder de deelnemers)  Omdat dit niet voor iedereen even haalbaar is, bieden we ook 2 plaatsen aan voor 775 euro. Deze plaatsen zijn vooral bedoeld voor mensen met een beperkter inkomen. We werken daarbij op vertrouwen, als je vindt dat je in aanmerking komt voor die plaats, laat ons dit dan weten. Als de drie plaatsen ingevuld zijn, is het inschrijvingsgeld opnieuw 1000 euro. We hebben plaats voor 15 deelnemers.

Docenten

Wie zijn de lesgevers?

De hoofdbrok wordt gegeven door Bert Dhondt. Hij volgde in 2000 reeds een permacultuurontwerpcursus in Australië. Een jaar lang deed hij ervaring op in permacultuurboerderijen en gemeenschappen en dit op de plaats waar permacultuur is ontstaan: Tasmanië. Eens terug thuis, begon hij met de uitbouw van een voedselbos. Hij verzamelde een kerngroepje en na vele voordrachten en bezoeken werd in 2006 een permacultuurontwerpcursus uitgewerkt en gegeven in Yggdrasil. Intussen bouwde hij het Voedselbos verder uit tot een ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. In 2009 werd in samenwerking met vzw You een jaartraject ontwikkeld waarin Bert de zeven modules permacultuur uitwerkte. 2011 was het jaar waarin Bert ook in het Oost-West-centrum met een permacultuuropleiding van start ging. Intussen is de permacultuuropleiding daar een vaste waarde in de programmering.

In 2012 konden we deze opleiding voor het eerst volledig in eigen beheer aanbieden.

In november 2012 ging Bert zelf weer cursus volgen in Engeland bij de grondleggers van de People and Permaculture-stroming om inspiratie en creatieve methodieken aan te leren en te integreren in de jaaropleiding 2013. Sindsdien vindt er jaarlijks minstens één PDC plaats in het Voedselbos.

Bert: “Het is niet eens overdreven om te stellen dat permacultuur en Voedselbos zowat mijn werk en leven zijn geworden. Intussen vonden honderden cursisten de weg naar hier en ben ik op heel veel plaatsen betrokken bij de vorming en ondersteuning van andere projecten en tuinen. De grootste brok van mijn tijd gaat intussen naar de begeleiding van schoolmoestuinen en buurtmoestuinen in Gent in het kader van het ‘Gent en Garde’-project. Of ik nog tijd voor hobby’s heb? Mijn zoon Boran (9) is mijn lievelingshobby naast wandelen, fietsen, vogelkes kijken en Vlaamse schlagers zingen (helaas echt waar) Of ik verder nog dromen heb? Het voedselbos verder uitbouwen tot een permacultuurontmoetingsplek en zien hoe meer mensen deze plek verder uitbouwen en er hun accenten in leggen. En ja, dit model kopiëren op landbouwschaal.”

 

Voor Ruth Vandekerkhove voelde permacultuur ontdekken als thuiskomen: het bewustzijn van het groter geheel, patronen en verbindingen zien, de drie ethische uitgangspunten als rode draad in je leven, …Ik volgde de PDC-cursus in het Voedselbos en verdiepte me daarna in ‘Zorg voor de mens’ op de People & Permaculturecursus bij Looby Macnanara in Engeland.Het inspireerde me om mijn eigen praktijk vorm te geven. Met Veer en Vlam ga ik voor verbinding. Voor groeien naar veerkracht. Voor genieten. Voluit!  In contact met onszelf, anderen, de natuur en al wat ons omringt.Begeleiden is mijn passie. Bruisend enthousiast begeleidde ik jarenlang groepen jongeren en volwassenen – als vrijwilliger en professioneel. De laatste jaren heeft ook de microbe van het individueel begeleiden me te pakken, aan de hand van (wandel)coaching,  creatieve therapie, massage, … .Ik zie mezelf als betrokken supporter die ondersteunt in de processen die mensen willen gaan. Ervaringsgericht leren, humor, positiviteit, authenticiteit, zelfreflectie, intuïtie, begeleiding op maat en veel liefde zijn kernwaarden die ik koester.  In de zoektocht naar bewustzijn en diepgang piept ook de speelvogel om de hoek: dansend in de Propere Fanfare, tokkelend op de ukelele, zingend op de fiets, …

Mijn vuur, mijn wortels, wat me warm maakt en raakt…dat vind je in deze inspiratieboom.

Marc Van Hummelen zette zijn eerste stappen in de natuurwetenschap met de opleiding tot herborist bij Maurice Godefridi. Dat inspireerde hem om het bosbouwbekwaamheids-diploma te halen bij Inverde. Hij werkte al twee jaar als bostoezichter in Brussel toen hij als boswachter kon starten in het Kapucijnenbos en Geografisch Arboretum van Tervuren. Die negen jaar durende carrière, en het inventariswerk in het unieke arboretum, gaf hem veel kennis en vele inzichten over bomen, bos, plantkunde en ecosystemen. In die jaren ontdekte hij de transitiebeweging, werd mede-oprichter van Transitie Tervuren, en organiseerde tal van activiteiten, waaronder een eerste versie van de DIY-permacultuurcursus, een format dat navolging kreeg. In 2011 volgde hij een PDC bij Aranya in Finland, enkele jaren later volgde hij de Educator’s Course bij Andy Goldring in het Deense Friland Eco-village. In 2014 zette hij een punt achter de boswachterscarrière om zich ten volle te kunnen wijden aan het geven van workshops, lezingen en natuurwandelingen, in combinatie met bosbeheersopdrachten op freelance-basis. Dat doet hij onder de vleugels van vzw Villa VanZelf. Zijn specialiteiten zijn workshops over het droogtoilet onder de naam ‘Flush Free’, de workshop Duurzaam scheren met open scheermes onder zijn alter-ego ‘Monsieur Léon’, en natuurwandelingen. Momenteel geeft hij les bij Yggdrasil voor de jaaropleiding Natuurlijk Moestuinieren en de lesgeversopleiding.

Marc: “ Een belangrijke focus in onze vzw is het streven naar eenvoud, de menselijke maat. Dat probeer ik door te trekken naar mijn manier van lesgeven, de dingen zo eenvoudig mogelijk houden dus. om te vermijden dat permacultuur vastroest in dogma’s keer ik ook graag terug naar de essentie der dingen en stel ze in vraag. Hopelijk leidt dat geregeld tot een filosofisch gesprek!”

Lies is chefkok voor deze jaaropleiding. Ze kent als geen ander de kunst om al het lekkers uit de tuin in heerlijke maaltijden op je bord om te toveren. Ze zorgt voor de vegetarische en streekeigen seizoensgebonden menu’s en stuurt een ploeg kleurrijke vrijwilligers aan in de keuken. Met haar heerlijke keuken en luisterend oor helpt Lies jullie hier thuis te voelen, vijf modules lang.

Omdat diversiteit in lesgevers-stijlen ook verrijkend werkt, gaan we verschillende gastdocenten ontvangen. Groenhoutbewerking, alternatieve(ver)bouwtechnieken, transitie en sociale cohesie, natuurlijk bijen houden, people and permaculture,… zijn enkele van de onderwerpen waarover gepassioneerde gastdocenten komen vertellen. Michiel van Far Field en Houdbaar en Diëgo van de Keere van Anupana hebben al toegezegd. Waar we de docenten niet naar hier kunnen halen, gaan we ook op bezoek. We zoeken naar oude boskoeien in Ename, gaan op bezoek naar de stadsjungletuin in Moeskroen en bezoeken onkruid-akkers en volkstuinen. Ook het prachtig creatieve nest van Mier vzw  bezoeken we met z’n allen.

 

Zo beleefden deelnemers van voorbije jaren deze opleiding.

“De afwisseling tussen theorie en praktijk maakt het leren erg aangenaam.”
“Heerlijk om samen buiten te leven en elke module opnieuw thuis te komen in de groep.”
“Ik zie overal om me heen de principes en probeer ze toe te passen op mijn eigen leven.”
“Lekker eten vers uit de tuin. Ik kan me geen krachtiger methodiek indenken en ga meteen aan de slag op mijn dakterras.”

 

Meer info en inschrijven

Popelend en wil je dit met iedereen delen?

verspreid gerust deze flyer. Laat maar weten of je nog een geschikt plekje kent om er wat te verspreiden.

mail naar info@hetvoedselbos.be om je aan te melden