pdc permacultuur ontwerpcursus

NIEUWE PERMACULTUURONTWERP-OPLEIDING START 28 APRIL 2016

Tijdens deze opleiding leer je de permacultuurprincipes doorgronden en gebruiken. Je krijgt vele richtingwijzers aangereikt op weg naar een samenleving waarin samenwerking en minder goedkope energie sleutelbegrippen zijn. Ontwerpen staat centraal in de cursus. Je ontwikkelt deze vaardigheid individueel en in groep. Aan het eind van het traject heb je een collectief ontwerp gemaakt in het Voedselbos en een persoonlijk ontwerp thuis volgens dezelfde stappen. Verwacht hiernaast zowel praktische momenten in de tuin als permacultuur toegepast op de sociale aspecten van je leven.

Een greep uit de onderwerpen

– permacultuurethiek en -principes
– natuurlijke bodemverbetering
– moestuinieren met en zonder tuin
– tuinieren met planeten en                            elementwezens
– natuurrijke bijenteelt

– constructies uit lokale materialen
– water sparen en water zuiveren
– lokale economieën
– sociale permacultuur en                              gemeenschapsvorming
– ambachten en handwerk herontdekt

 

IMG_7183DSCN7114IMG_9439DSCN6853

Wanneer?

5 opeenvolgende modules telkens van vrijdagmiddag tot zondagavond

De cursusdagen worden opgesplitst in modules van meerdere dagen.
Voor 2016 zijn dit de juiste data :

28 april- 1 mei / 26 – 29 mei / 23-26 juni / 15 – 18 september / 13-16 oktober

Wanneer je geïnteresseerd bent kan je je alvast aanmelden met een mailtje naar info@hetvoedselbos.be

De modules kunnen niet afzonderlijk of deels gevolgd worden.
De opbouw van de opleiding vraagt een continue aanwezigheid.

Kostprijs?

De jaaropleiding permacultuur kost 975 euro. Hierin zitten overnachting in tentjes, drie heerlijk lokale vegetarische maaltijden per dag, vergoedingen voor de bezoeken die we doen (behalve het vervoer daarvoor rekenen we op carpoolen onder de deelnemers). Omgerekend is dit dus 65 euro voor een volledige, intense dag van 8.30-22u vol permacultuurbeleving. Omdat dit niet voor iedereen even haalbaar is, bieden we ook 3 plaatsen aan voor 775 euro. Deze plaatsen zijn vooral bedoeld voor mensen met een beperkter inkomen. We werken daarbij op vertrouwen, als je vindt dat je in aanmerking komt voor die plaatslaat ons dit dan weten. Als de drie plaatsen ingevuld zijn, is het inschrijvingsgeld opnieuw 975 euro.

Docenten

Bert Dhondt
DSCN2207Tuinbegeleider in bd-tuin op Christoforus, velt, schooltuinen, …
De hoofdbrok wordt gegeven door Bert Dhondt. Hij volgde in 2000 reeds een PDC in Australïe. Een jaar lang deed hij ervaring op in permacultuurboerderijen en gemeenschappen en dit op de plaats waar permacultuur is ontstaan: Tasmanië.
Eens terug thuis, begon hij met de uitbouw van een voedselbos. Hij verzamelde een kerngroepje en na vele voordrachten en bezoeken werd in 2006 een PDC uitgewerkt en gegeven in Yggdrassil. Intussen bouwde hij het Voedselbos vzw verder uit tot een ontmoetingsplek voor permacultuur in de praktijk. In 2009 werd in samenwerking met vzw You een jaartraject ontwikkeld waarin Bert de zeven modules permacultuur uitwerkte. 2011 was het jaar waarin Bert ook in het Oost-West-centrum met een PDC van start ging. Intussen is de PDC daar een vaste waarde in de programmering.
In 2012 konden we deze opleiding voor het eerst volledig in eigen beheer aanbieden.
In november 2012 ging Bert zelf weer cursus volgen in Engeland bij de initiatiefleggers van de People and Permaculture-stroming om inspiratie en creatieve methodieken aan te leren en te integreren in de jaaropleiding 2013.

Omdat diversiteit in lesgeversstijlen ook verrijkend werkt, gaan we verschillende gastdocenten ontvangen. Groenhoutbewerking, alternatieve (ver)bouwtechnieken, stroboogbouwen, transitie, natuurlijk bijenhouden, people and permaculture,… zijn enkele van de onderwerpen waarover gepassionneerde gastdocenten komen vertellen. Waar we de docenten niet naar hier kunnen halen, gaan we ook op bezoek. We zoeken naar oude boskoeien in Ename, gaan op bezoek naar de stadsjungletuin in Moeskroen en bezoeken onkruidakkers en volkstuinen.

Naar alle waarschijnlijkheid is deze PDC ook erkend door de Permaculture Association, waardoor je op het eind met een erkend PDC certificaat op zak naar huis gaat.
Heel handig als je zelf wil gaan ontwerpen of lesgeven.

Zo beleefden deelnemers van voorbije jaren deze opleiding.

“De afwisseling tussen theorie en praktijk maakt het leren erg aangenaam.”
“Heerlijk om samen buiten te leven en elke module opnieuw thuis te komen in de groep.”
” Ik zie overal om me heen de principes en probeer ze toe te passen op mijn eigen leven.”
“Lekker eten vers uit de tuin. Ik kan me geen krachtiger methodiek indenken en ga meteen aan de slag op mijn dakterras.”

In samenwerking met

olijfgroenrgb

 

 

 

Meer info en inschrijven

mail voor 30 maart naar info@hetvoedselbos.be